מה זה חמצן סינגלטי? במה הוא שונה מחמצן טבעי ורגיל? כיצד הוא יכול לסייע ובמה הוא יעיל? איך ממירים את החמצן הטבעי באוויר לחמצן סינגלטי? המומחים של היי מדיקל הכינו כתבה בנושא.
בשנים האחרונות הפכו טיפולים מבוססי חמצן לפופולריים מאוד, ויש מגוון רחב של טיפולים מבוססי חמצן. בעולם המכשור הרפואי שהולך ומתפתח במהירות ובצעדי ענק, חלה פריצת דרך משמעותית בעקבות פיתוח מערכות חדשניות ומתקדמות טכנולוגית לייצור אוויר מועשר בחמצן סינגלטי, וחמצן מסוג זה פעיל יותר מחמצן טבעי וביכולתו לקטול חיידקים, להביא להרס סלקטיבי של תאים סרטניים עם פגיעה מינימלית ברקמה הבריאה, לטפל ביעילות בווירוסים, פטריות, פסוריאזיס, מחלות עיניים ומחלות עור שונות.
מה זה חמצן סינגלטי?
כדאי לדעת כי חמצן מהווה כ-21% מהאוויר, ובכל שאיפה האדם מכניס לגופו מנה חיונית של חמצן טבעי במצב טריפלטי, המהווה מעין דלק לתפקוד יעיל ותקין של תאי הגוף. חמצן חיוני לפעילות הגוף ולייצור אנרגיה ברקמות, הוא יוצר תגובות כימיות המאפשרות את קיום החיים, והוא משמש בתהליך הנשימה התוך תאי ומעורב במגוון תהליכים בנוסף על נשימה.
בשנת 2016 התפרסמה תגלית חדשה על פריצת דרך בתחום האנרגיה, כאשר חוקרים מהטכניון פיתחו טכנולוגיה חדשנית להפקת דלק ממים באמצעות אנרגיית השמש, ותגלית זו הובילה לפיתוח מכשור רפואי לייצור אוויר מועשר בחמצן סינגלטי. חשוב לדעת כי חמצן סינגלטי פעיל יותר מחמצן רגיל והוא ניחן ביכולות כמו קטילת והריסת חיידקים, וירוסים, תאים סרטניים, פטריות ועוד.
ראוי לציין כי החמצן הסינגלטי הוא מצב אלקטרוני מעורר של מולקולת חמצן דיאטומי, כלומר 2O, ובתהליך ייעודי משקיעים אנרגיה במולקולת החמצן הטבעי כדי להביא לשינוי בסידור של האלקטרונים הבלתי מזווגים. השינוי בסידור האלקטרונים במולקולה הופך אותה לפחות יציבה וכך היא פעילה כימית בצורה משמעותית יותר ובאופן חיובי על הרקמות. החוקרים גילו כי לחמצן הסינגלטי בריכוז נמוך יש השפעה חיובית בתהליכי ריפוי טבעיים מאחר שהוא מעודד ייצור חומרים חיוניים לחיזוק המערכת החיסונית. לכן, ניתן לטפל באמצעות החמצן הסינגלטי בבעיות כמו קוצר נשימה ונחירות, להקל על דרכי הנשימה ולהשמיד תאים סרטניים וחיידקים.
במה שונה חמצן סינגלטי מחמצן טבעי?
יש מספר הבדלים בין חמצן טבעי לחמצן סינגלטי, וההבדל העיקרי הוא ברמת האנרגיה והפעילות הכימית שלהם. ההבדלים העיקריים בין השניים:
- אנרגיה ותגובתיות – רמת האנרגיה של החמצן הסינגלטי גבוהה יותר בהשוואה לאנרגיית החמצן הטריפלטי, לכן הוא יעיל יותר מבחינת אפקט התגובה.
- תגובה כימית חזקה – החמצן הסינגלטי הוא חמצן יעיל וחזק מאוד המגיב במהירות עם מולקולות ביולוגיות, לרבות ליפידים וחלבונים, לעומת חמצן טבעי המגיב בצורה פחותה בתנאים פיזיולוגיים רגילים.
- אורך חיים – אורך החיים של חמצן טריפלטי גבוה יותר מחמצן סינגלטי, והוא גם יציב יותר.
- מנגנון תגובה – החמצן הסיגלטי מגיב באמצעות מנגנוני חמצון שונים ממנגנון התגובה המאפיין חמצן טריפלטי.
בגלל התגובתיות הגבוהה של החמצן הסינגלטי הוא הפך לרכיב חיוני במגוון יישומים רפואיים, ובמיוחד בתחום הטיפול הפוטודינמי, כלומר PDT. לאחר החדרת החמצן לגוף וספיגתו ברקמות באופן סלקטיבי, הוא מחסל ביעילות תאים סרטניים וחיידקים.
איך עוזר חמצן סינגלטי ובמה הוא יעיל?
מחקרים רבים נעשו על חמצן סינגלטי, במשך עשרות שנים, אך תהליך הייצור שלו היה מורכב ויקר מאוד, לכן כמעט ולא נעשה בו שימוש. לחמצן הסינגלטי מגוון רחב של שימושים והוא ידוע ביתרונותיו הבריאותיים הבאים:
- טיפול יעיל להפחתת נחירות ולשיפור איכות השינה.
- מזעור תופעות הגורמות ליקיצות מרובות בלילה.
- שיפור משמעותי בזרימת החמצן לתאים ולרקמות.
- שיפור הנשימה, כולל טיפול להקלה על קוצר נשימה.
- פתיחת דרכי נשימה.
- הרס סלקטיבי של תאים סרטניים, עם מינימום פגיעה ברקמה הבריאה.
- טיפול יעיל במחלות זיהומיות שונות, מאחר שהחמצן הסינגלטי יעיל בחיסול חיידקים, וירוסים ופטריות.
- טיפול אפקטיבי במגוון מחלות עור, כולל פסוריאזיס, נגעים לא סרטניים, יבלות ועוד.
- טיפול במחלות עיניים על רקע ניווני.
- הקלה על מצבי מתח, חרדה ולחץ נפשי.
- הגברת רמת האנרגיה.
- האטת תהליכי הזדקנות.
- סיוע וחיזוק המערכת החיסונית.
איך נוצר חמצן סינגלטי?
יש דרכים שונות להפקת ולייצור חמצן סינגלטי, וכיום השיטה הנפוצה ביותר מבוססת על סנסיטיזציה פוטוכמית. בתהליך פוטוסנסטיבי המולקולה שרגישה לאור בולעת פוטון אור באורך גל ספציפי והיא עוברת למצב אלקטרוני מעורר, וכך האנרגיה עוברת למולקולת חמצן טריפלטי הנמצאת בסביבתו, ונוצר תהליך הגורם לחמצן הטריפלטי לעבור למצב הסינגלטי.
כיום יש מכשור רפואי מתקדם לייצור החמצן הסינגלטי לצורך יישומים רפואיים.
המידע בכתבה זו נועד לצורכי ידע בלבד ואין לראות בו מידע רפואי או חלופה לייעוץ רפואי.