פאראסומניה

המונח הלטיני פאראסומניה (Parasomnia) מתאר קטגוריה של הפרעות שינה ייחודיות הבאות לידי ביטוי בהתנהגות מוטורית לא רצויה כמו הליכה מתוך שינה ובתופעות התנהגותיות, תפיסות וחלומות חריגות המתקיימות במהלך השינה, בעת היקיצה או בשלבי המעבר בין מצבי השינה.  

הפרעת השינה פאראסומניה נפוצה בעיקר בקרב ילדים, אך ההפרעה אופיינית גם לקשישים, ובעיקר אצל קשישים הסובלים ממחלות נוירולוגיות שונות כמו פרקינסון, אלצהיימר ועוד. אם אתם מבצעים פעולות שונות ולא רגילות או אם אתם חווים התנהגויות שאינו רצויות תוך כדי שינה, למשל דיבור מתוך שינה, סיוטי לילה וביעותים, הולכים מתוך שינה, חורקים שיניים, מקיימים יחסי מין מתוך שינה ועוד, כדאי לכם לפנות לאבחון מקצועי כדי לבדוק האם אתם סובלים מהפרעת השינה פאראסומניה.

מהי הפרעת השינה פאראסומניה? אילו התנהגויות ופעולות לא רצוניות מאפיינות את התופעה? האם ההפרעה מסוכנת לנו? מה הגורמים להפרעה זו? האם יש טיפול להפרעת השינה? המומחים של היי מדיקל הכינו עבורנו מדריך בנושא. בכל שאלה ובקשה הנכם מוזמנים לפנות אלינו לייעוץ ולהתאמת מכשור רפואי לסיוע נשימתי.

 

מהי פאראסומניה?

כאמור, פאראסומניה היא קטגוריה ייחודית של מגוון הפרעות שינה המתרחשות במהלך השינה, בדרך כלל בשלב שלפני ההירדמות או בשלב שבין שינה לערות, כלומר מצב 2 REM, או בעת היקיצה. התופעה נפוצה יחסית בעיקר אצל ילדים ובקרב קשישים המאובחנים עם מחלות נוירולוגיות.

 

 

לתופעה זו יש התנהגויות יוצאות דופן מתוך שינה או בשלב ההירדמות, התנהגויות אלו כוללות תנועות לא רצויות, הבעת רגשות מתוך שינה, תפיסות וחלומות חריגים ותופעות לא רגילות נוספות. ההפרעה אינה משפיעה על איכות החיים שלכם, ובניגוד להפרעות אחרות המתרחשות במהלך השינה בלילה, פאראסומניה אינה גורמת לתופעות כמו תשישות ועייפות מוגברת בשעות הבוקר. למעשה, רוב האנשים הסובלים מההפרעה אינם זוכרים דבר מהפעילויות הלא שגרתיות שהם חוו במהלך השינה בלילה, לכן בתהליך האבחון מקובל להזמין גם את בן או בת הזוג מאחר שהם יכולים לדווח ולהעיד על הפעולות וההתנהגויות שביצעתם מתוך שינה.

 

אילו התנהגויות אנו מכירים?

להפרעת השינה פאראסומניה יש מגוון התנהגויות ופעילויות פיזיולוגיות לא רצויות בזמן השינה, אשר מאפיינות  את התופעה, אך חשוב לציין כי ההתנהגויות הלא רצויות משתנה באופן ניכר מבחינת תדירות, חומרה ומאפיינים. חלק מההתנהגויות המאפיינות את התופעה שכיחות בעיקר בתקופת הילדות, למשל סהרוריות, ביעותים בזמן השינה ויקיצה מבולבלת, אך שכיחות ההתנהגויות פוחתת לאורך השנים.

המומחים של היי מדיקל מסבירים לנו כי יש מגוון התנהגויות המאפיינות הפרעות שינה מסוג פאראסומניה, וההתנהגויות השכיחות המוכרות ביותר להפרעה זו הינן:

 

דיבור מתוך שינה

דיבור במהלך השינה נחשב לתופעה נפוצה יחסית, בעיקר בקרב ילדים ומתבגרים. הסיבות לתופעה של דיבור במהלך השינה עדיין אינן ידועות, ככל הנראה יש קשר לגנטיקה. האדם שמדבר מתוך שינה יכול לדבר בשפת האם שלו או בג'יבריש, ובבוקר הוא לא זוכר דבר מהאירוע.

 

הליכה מתוך שינה

התופעה של הליכה מתוך שינה משתייכת לקטגורית פאראסומניה, ולרוב היא מתרחשת בשליש הראשון של השינה בלילה, או בשלב השלישי או הרביעי של השינה (מצבי שינה עמוקה). האדם שהולך מתוך שינה אינו מודע למעשיו ולרוב הוא לא יזכור זאת לאחר היקיצה. החוקרים טוענים כי הסיבה המרכזית לתופעת הליכה מתוך שינה היא גורם גנטי, והתופעה שכיחה יחסית אצל ילדים החל מגיל 4, ובעיקר בקרב ילדים בסביבות גיל 12. הליכה בלילה מכונה גם סהרוריות או הליכת ירח. סהרוריות מתרחשת בדרך כלל בשלב ה-REM-N ויכולה לקרות גם במהלך שנת ה-REM.

 

שיתוק בשינה

יש שני סוגים עיקריים של שיתוק בשינה, התופעה יכולה להתרחש במצב 2 REM או ברגעי ההתעוררות. שיתוק בשינה אופייני לאנשים המתמודדים עם נרקולפסיה, התופעה מתרחשת שניות ספורות וזו חוויה מפחידה למרות שהיא אינה מסוכנת. כאשר מתעוררים במצב של שיתוק בשינה אין אפשרות להניע את איברי הגוף ולעיתים חווים הזיות שונות, תחושת לחץ על  החזה, קשיי נשימה ותחושה כאילו יש אדם נוסף בחלל החדר.

 

סיוטי לילה

הפרעת סיוטי לילה מתרחשת במהלך שנת ה-REM, וכ-50% מהאנשים באוכלוסייה הבוגרת מדווחים על סיוטים בלילה מידי פעם. סיוטי לילה עלולים לגרום ליקיצה פתאומית בבהלה, ולרוב מתעוררים תוך כדי בלבול ופחד. התופעה עלולה להביא גם לתחושה של סהרוריות

 

תסמונת הרגל הקופצת

תסמונת הרגל הקופצת מכונה גם תסמונת הרגל חסרת המנוחה, זו הפרעה הנובעת כתוצאה מבעיה במערכת העצבים המרכזית, וההפרעה כלולה בקטגוריית הפרעות השינה מסוג פאראסומניה.

 

הפרעת אכילה בלילה

חלק מהאנשים הסובלים מתופעת סהרוריות מאובחנים עם הפרעה נוספת של אכילה בלילה, כאשר הם אינם מודעים למעשיהם. זו הפרעת אכילה לילית הקשורה לקטגוריית הפרעות השינה מסוג פאראסומניה. האכילה הלא רצונית עלולה לגרום לעלייה במשקל, ובנוסף לזאת האדם אינו מודע למעשיו והוא עלול להיפצע בזמן הכנת האוכל, כמו כן יש סכנה שהאדם אלרגי למזונות שונים והוא יצרוך אותם מתוך שינה, לכן נשקפת סכנה לחייו.

 

האם באופן כללי הפאראסומניה מסוכנת עבורנו?

באופן כללי, הפאראסומניה אינה מסכנת את בריאות האדם, יחד עם זאת מדובר בהפרעת שינה הפוגעת באופן משמעותי באיכות השינה בלילה. לכן, כמו הפרעות אחרות בזמן השינה, גם תופעה זו עלולה לסכן אותנו כיוון שבזמן ביצוע ההתנהגויות והפעולות הפיזיולוגיות והאוטומטיות מתוך שינה איננו מודעים לסביבה ואנו חשופים לפציעות ולתאונות בבית. כך לדוגמה, בזמן ההליכה מתוך שינה אנו עלולים למעוד ברחבי הדירה ולהיפצע, ובנוסף אנו עלולים לפתוח חלונות מתוך שינה, ללכת על מרפסת הבית (מחלת ירח) וכדומה, לכן נשקפת סכנה לחיינו ואנו חשופים לפציעות.

 

מהם הגורמים לבעיות אלה?

החוקרים בדקו וגילו כי פאראסומניה מופיעה לעיתים קרובות במשפחה, לכן ככל הנראה יש גורם גנטי לתופעה זו. ההתנהגויות האופייניות להפרעת שינה זו יכולות להיות קשורות גם להופעת היפרסומניות כמו הפרעת התנהגות בשנת חלום.

בנוסף על כך, מחקרים גילו כי ההתנהגויות האופייניות להפרעה זו עלולות להתפתח כתוצאה משימוש בסמים קשים, נטילת תרופות שונות (בדרך כלל תרופות פסיכיאטריות ובעיקר תרופות נגד חרדה), הפרעות שינה אחרות, כולל תסמונת דום נשימה בשינה, קשיי שינה הפוגעים באיכות השינה בלילה, תשישות גופנית קיצונית, חוסר שינה ממושך, שיבוש במערכת האחראית על דפוסי השינה, הפרעות מוחיות ועוד.

 

האם ניתן לטפל בזה?

בהחלט כן. לאחר אבחון אצל גורם מקצועי ומנוסה הרופא יחליט האם המטופל זקוק לטיפול ייעודי בהפרעות השינה מסוג פאראסומניה, מאחר ולעיתים התופעה חולפת מאליה. הטיפול המומלץ והיעיל ביותר שמתאים לרוב המטופלים מבוסס על שיפור הרגלי השינה בלילה. במסגרת הטיפול הייעודי שומרים על לוח זמנים קבוע לשעות השינה בלילה, מתאימים טיפול יעיל אם סובלים ממתח נפשי ומקפידים על שגרת שינה. בנוסף, חשוב להקפיד על סביבת שינה רגועה ולישון מספיק שעות בלילה.

במקרים מסוימים המומחה יתאים טיפול תרופתי שמורתו להתמודד עם התסמינים השונים המאפיינים את הפרעת השינה, ובהתאם לצורך משלבים טיפול התנהגותי קוגניטיבי. אם המטופל סובל מתסמיני הפאראסומניה ובאמצעות בדיקת שינה ביתית (או בדיקה במכון שינה) התגלה כי הוא סובל גם מדום נשימה בשינה, מומלץ להזמין מכשיר CPAP (סיפאפ). את המכשיר ניתן להזמין כאן באתר, מומלץ לפנות אלינו לייעוץ.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button