סכיזופרניה פרנואידית וההשפעה שלה על השינה

מה זה סכיזופרניה פרנואידית? מה חשוב לדעת על סכיזופרניה פרנואידית? מהם התסמינים המוכרים של ההפרעה הנפשית? כיצד ותוך כמה זמן מאבחנים את ההפרעה הנפשית? האם ההפרעה משפיעה על השינה והאם ניתן להימנע מכך? מהן שיטות הטיפול המומלצות? המומחים של חברת היי מדיקל הכינו עבורנו מדריך בנושא.

 

סכיזופרניה פרנואידית מהי?

סכיזופרניה, באנגלית Schizophrenia, היא הפרעה נפשית חמורה וקשה שפוגעת ביכולת האדם להבין ולפרש את המציאות, אך חשוב להדגיש כי לא מדובר בפיצול אישיות כפי שרבים נוטים לחשוב. סכיזופרניה פרנואידית היא תת סוג של סכיזופרניה (שסעת בעברית תקנית), וההפרעה מופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי 4-DSM. בספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי 5-DSM הוחלט לכלול את ההפרעה הנפשית השכיחה יחסית בקטגוריה הכללית של סכיזופרניה.

 

אדם הסובל מסכיזופרניה

 

רבים שואלים מה זה סכיזופרניה פרנואידית והאם זו הפרעה פסיכיאטרית הקשורה לפיצול אישיות. לכן, חשוב לציין כי ההפרעה הנפשית אינה קשורה לפיצול אישיות, ולמעשה סכיזופרניה פרנואידית מהווה את הסוג הנפוץ ביותר של סכיזופרניה. אדם שסובל מהפרעה נפשית זו בדרך כלל יחווה מחשבות שווא פרנואידיות, הזיות, שמיעת קולות, הפרעות בחשיבה ובדיבור, התנהגות באופן שאינו מובן לאחרים, הפרעות שינה חמורות ועוד.

כדאי לדעת כי שכיחות ההפרעה הנפשית באוכלוסייה הכללי עומד על כ-1%, לכן אחד מכל מאה בני אדם סובל מהתופעה.

 

מה חשוב לדעת עליה?

ההפרעה הנפשית פוגעת בכ-1% מהאוכלוסייה הכללית, ושיעור הגברים הסובל מהבעיה גבוה יותר בהשוואה לשכיחות ההפרעה בקרב נשים. כדאי לדעת כי סכיזופרניה פרנואידית מתפתחת ומתפרצת ברוב המקרים בין גיל ההתבגרות לבין גיל 40, אך ההפרעה עלולה להתפרץ גם אצל ילדים. במדינת ישראל רבים חווים הפרעה נפשית זו בגלל השירות בצבא, הרחק מהבית, ויש חוקרים שטוענים כי ההפרעה נפוצה יותר כיום בגלל השימוש המוגבר בסמים.

מחקרים חדשים בנושא מגלים כי למרכיב התורשתי יש השפעה ניכרת על התפרצות המחלה, אך חשוב לזכור כי ישנם גורמים נוספים המשפיעים על התפרצות ההפרעה הנפשית ועד היום טרם גילו את הגנים בהם המוטציה יכולה להתפתח, על כן אין עדיים בדיקה שיכולה לגלות את הבעיה אצל עוברים.

בנוסף לזאת, חוקרים טוענים כי סכיזופרניה פרנואידית עשויה להתפרץ אצל האדם בגלל שיבושים שונים במבנה ו/או בתפקוד המוח. התיאוריה המקובלת להתפרצות המחלה היא קיומם של שורשים ביולוגיים להפרעה, ככל הנראה בגלל הפרעות בהתפתחות המוח בין אם במהלך התפתחות העובר ברחם אמו ובין אם בשלבים מאוחרים יותר בחיים.

 

מהם התסמינים של סכיזופרניה פרנואידית?

לאחר שהבנו מה זה סכיזופרניה פרנואידית ומהם הגורמים להתפרצות המחלה, בואו נכיר את התסמינים הנפוצים ביותר של ההפרעה הנפשית. באופן כללי יש להפרעה הנפשית תסמינים חיוביים ותסמינים שליליים. התסמינים החיוביים בולטים יותר לכן קל לאבחן אותם לעומת התסמינים השליליים שנחשבים קשים יותר לאבחון ולזיהוי. התסמינים הנפוצים ביותר של סכיזופרניה פרנואידית הינם:

 

מחשבות שווא (דלוזיות)

אחד מהתסמינים המוכרים ביותר של ההפרעה הנפשית. החולה משוכנע כי המחשבות שמתרוצצות במוחו הן מציאותיות ואין אפשרות לשכנע אותו כי מדובר במחשבות שווא. רבים מהחולים משוכנעים שרודפים או עוקבים אחריהם, ויש חולים המשוכנעים כי הם נועדו לתפקיד חשוב וייחודי בעולם, בעוד אחרים משוכנעים שגורם חיצוני שולט בגופם.

 

הזיות

הזיות נחשבות לתסמין מוכר של המחלה, ורבים מהחולים חווים חוויות אשר אינן באמת קיימות ומתרחשות במציאות. כדאי לדעת כי ההזיות הן תוצר של פעילות מוגברת במערכת העצבים המרכזית. אחת מהתופעות הנפוצות בקרב חולי סכיזופרניה היא שמיעת קולות במהלך התלקחות ההתקף הפסיכוטי של סכיזופרניה.

 

דיבור לא מאורגן

האדם מדבר באופן סתום שאינו מובן תוך אובדן קשר תכוף, מאחר שההפרעה הנפשית גורמת לו להפרעות ביכולת החשיבה, לכן הוא מתקשה להישאר ממוקד בנושא השיחה, ובמקרים החמורים יותר הוא אינו מצליח להתבטא והדיבור שלו נשמע כמו סלט של מילים.

 

התנהגות קטטונית

האדם מתנהג בצורה לא מאורגנת וקטטונית, כלומר התנהגותו אינה מובנת לאחרים והוא עושה תנועות מוזרות או שהוא מציג מנחי גוף באופן מוזר ולא מובן.

 

הרגשה שלילית ורגישות ירודה

האדם סובל מהרגשה שלילית ומרגישות ירודה, התופעה באה לידי ביטוי רגשי כמו חוסר עניין, היעדר מוטיבציה, חוסר תגובתיות, אפתיה וחוסר תנועה.

 

בנוסף לזאת, ישנם תסמינים שליליים נוספים לסכיזופרניה פרנואידית כגון: הזנחה עצמית, הפרעות זיכרון, הפרעות שינה, קשיי ריכוז, קהות רגשית, הימנעות ממפגשים חברתיים, קושי מהותי לתכנן פעולה מורכבת יחסית ועוד.

 

התסמינים הפרנואידיים הנפוצים ביותר הינם:

  • מחשבות שווא פרנואידיות כמו תחושה של רדיפה, שליחות מיוחדת, מעמד גבוה ומרומם וכד'.
  • הזיות שמיעתיות, בדרך כלל שומעים קולות מאיימים או מצווים, אך לעיתים להזיות השמיעתיות אין ביטוי מילולי כמו המהום, צחוק או שריקה.
  • הזיות של טעם וריח או של תחושות גוף מיניות ואחרות, לרבות הזיות ראייה.

בחלק מהמקרים החולים חווים הפרעות רגשיות כמו לחץ נפשי, פחד, רגזנות יתר, התפרצויות של כעס פתאומי וחשדנות. לכן, יש מצבים שבהם החולה מתחיל בהתנהגות אובדנית או אלימה, הוא עלול לסכן את עצמו ואחרים.

 

תוך כמה זמן ניתן לאבחן סכיזופרניה פרנואידית?

ראוי לציין כי ברוב המקרים של סכיזופרניה פרנואידית החולה אינו מודע למצבו ולתסמינים שהופיעו, לכן בדרך כלל בני המשפחה או חברים קרובים פונים לרופא או לפסיכיאטר כדי לדווח על המקרה ולהתייעץ. הגורם המקצועי האמון על אבחון המחלה הוא פסיכיאטר, והאבחון של ההפרעה הנפשית נעשה על סמך הקריטריונים שמופיעים בספר המחלות הפסיכיאטריות האמריקאי (DSM).

האבחון מבוסס על תסמינים אופייניים של ההפרעה הנפשית, כאשר כל אחד מהתסמינים קיים בחלק ניכר מתקופה של לפחות חודש ימים. האבחון של סכיזופרניה פרנואידית מבוסס על תהליך ממושך במשך כ-6 חודשים, כל עוד בתקופה זו יש תסמינים במשך חודש אחד לפחות. באבחון המחלה מתייחסים בין השאר לתסמינים הנפוצים ביותר כמו מחשבות שווא, הזיות (בעיקר הזיות שמיעתיות) המופיעות לעיתים קרובות, דיבור לא מובן או לא מאורגן, התנהגות קטטונית ולא מאורגנת, רידוד רגשות, ליקויים תפקודיים חברתיים ותעסוקתיים.

חשוב לציין כי לאחר אבחון סכיזופרניה פרנואידית החלמה מהמחלה הכרונית כמעט ואינה אפשרית. המחלה מתפרצת ומתלקחת מידי פעם ויש תקופות שקטות ורגועות. בתקופה הרגועה ניתן להסתפק במעקב רפואי ובמתן טיפול תרופתי, אך כאשר המחלה מתלקחת וחווים התקף חרדה וסימפטומים נוספים יש צורך בהתערבות אינטנסיבית, לפעמים הפתרון הנכון הוא אשפוז על מנת לספק לאדם טיפול מיטבי וכדי לשמור על בטיחותו ועל בטיחות הסובבים אותו.

 

האם ניתן להימנע מהשפעות על השינה?

יש קשר הדוק בין סכיזופרניה פרנואידית לבין הפרעות שינה. המחלה משפיעה על השינה ובהיעדר טיפול רפואי מתאים החולה עלול לסבול מהשלכות הרסניות של ההפרעה הנפשית, למשל דיכאון, אובדנות, התמכרות לאלכוהול ו/או לסמים קשים, התנהגות הרסנית, קשיים משפחתיים וחברתיים, קשיים תעסוקתיים ועוד. כמו כן, כיום ידוע כי החולים עלולים לסבול מבעיות בריאות חמורות בגלל גילוי מאוחר של הבעיה או עקב היעדר טיפול, לדוגמה מחלות לב, סרטן, השמנת יתר, סוכרת ובעיות שינה חמורות המשפיעה על איכות חייו של המטופל.

כדי להימנע מהפרעות השינה בגלל סכיזופרניה חשוב לאבחן את המחלה בשלב מוקדם ולקבל טיפול מתאים, בדרך כלל טיפול תרופתי בשילוב פסיכותרפיה או טיפול התנהגותי קוגניטיבי.

המידע בכתבה מובא לצורכי ידע בלבד ואין לראות בו מקור להמלצה רפואית או חלופה לייעוץ רפואי.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button