סומניפוביה – כל מה שחשוב לדעת על התופעה

מה זה סומניפוביה? איך בכלל אפשרי לסבול מחרדה או פחד מלהירדם? מה התסמינים? מה גורם לתופעה של פחד מהירדמות? כיצד והאם ניתן לשפר את המצב? מתי כדאי לפנות לייעוץ מקצועי ולאבחון על ידי מומחה? המומחים של חברת היי מדיקל הכינו עבורכם מדריך מקצועי בנושא.

 

סומניפוביה – מה זה?

רוב האנשים נרדמים בלילה בקלות וללא קשיים, אך יש אנשים שסובלים מפחד קיצוני משינה, כלומר הם חווים פוביה משינה והתופעה מכונה סומניפוביה, באנגלית Somniphocia. התופעה הנחשבת למוזרה בעיני רבים מתבטאת בפחד קיצוני משינה והירדמות, ולמעשה מי שסובל מהתופעה חווה פחד קיצוני שמתחיל בשעות הערב המאוחרות כאשר נערכים לקראת השינה בלילה.

החוקרים שבדקו את התופעה מציינים כי הפחד מהירדמות יכול להופיע בכל גיל, ויש לא מעט ילדים הסובלים מהתופעה ומקשיי הירדמות, אך הבעיה מוכרת גם בקרב מבוגרים, נשים וגברים כאחד.

כדאי לדעת כי פחד משינה המכונה גם חרדת שינה מוגדר כפוביה לכל דבר, זו הפרעת שינה מוכרת המעוררת פחד קיצוני המשפיע על תפקוד האדם בחיי היומיום והבעיה עשויה לגרום להתפתחות מחלות ובעיות בריאותיות קשות וחמורות כמו התקפי חרדה קשים, סיוטים, דום נשימה בשינה, מחלות לב וכלי דם, השמנה, מצוקה נפשית ועוד.

 

Woman Wearing Black Camisole

 

תסמינים הקשורים לסומניפוביה

התסמינים המוכרים שקשורים להפרעות שינה ולפוביות כמו סומניפוביה כוללים בין היתר תשישות מוגברת בשעות היום, קשיי תפקוד, למידה וזיכרון, מעורבות גבוהה בתאונות דרכים או עבודה, הפרעות בקצב הנשימה, תנועתיות מוגברת של איברי הגוף במהלך השינה בלילה, יקיצות מרובות, קשיי הירדמות, דום נשימה בשינה, תחלואה גבוהה מהרגיל, התפתחות מחלות כרוניות, מצב רוח ירוד, עצבנות יתר, התפרצויות כעס וזעם (בעיקר אצל ילדים קטנים), כאבים בגוף ועוד.

יש התנהגויות שונות העשויות להעיד על פחד מלהירדם ולישון בלילה, לדוגמה:

  • האדם עושה ככל יכולתו להימנע משינה, לדוגמה שתייה של קפה ומשקאות אנרגיה בשעות מאוחרות, עבודה בלילה, לילה לבן, יציאה לבילויים עד הבוקר ועוד.
  • הילד או המבוגר משאירים אור דולק כל הלילה או מפעילים טלוויזיה או רדיו ברקע.
  • רצון לישון רק עם ההורים או עם אדם מוכר כדי שלא להירדם לבד.
  • צריכת אלכוהול או סמים להרגעת החרדה והפחד מהירדמות.

 

איך בכלל אפשרי לפחד מלהירדם?

פוביה משינה המכונה סומניפוביה היא הפרעת שינה מוכרת ונדירה יחסית. התופעה מתאפיינת בפחד קיצוני מפני שינה ואנשים שסובלים מהתופעה חווים פחד מוחשי ולעיתים גם התקפי חרדה לקראת ההירדמות והשינה בלילה, או במהלך שעות היום כאשר הם חושבים על השינה.

ראוי לציין כי ללא שינה איכותית ומספקת בלילה האדם חשוף לתחלואה גבוהה ולפגיעה משמעותית בתפקוד. כמו כן, ידוע כי אנשים שסובלים מהפרעות שינה חמורות מתקשים לתפקד במהלך היום, חווים קשיי ריכוז וחשיבה, ובנוסף הם נמצאים בסיכון גבוה למעורבות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה.

לכן, אין להקל ראש בבעיות כמו חשש להירדם, כלומר פחד מלהירדם, ואם סובלים מהתסמינים חשוב להתייעץ עם פסיכולוג, פסיכיאטר או רופא מומחה לבעיות שינה. רבים שואלים כיצד זה בכלל אפשרי לפחד משינה לכן כדאי לדעת כי התופעה נובעת מפחד וחשש מהשינה עצמה, ולרוב סובלים מהתסמינים לקראת השינה בלילה ובזמן שמנסים להירדם, אך במקרים מסוימים הסימפטומים יופיעו במהלך היום אם חושבים על השינה.

 

הסיבות העיקריות בגינן אנשים סובלים מסומניפוביה הן:

פחד עמוד בתת מודע מפני שינה – לפי הגישה הפסיכודינמית פחד מהירדמות ומשינה מתאר פחד עמוק המודחק על ידי נפשו של האדם כדי שלא להתמודד עם קונפליקטים וקשיים אישיים. לגוף האדם יש מנגנוני הגנה מורכבים וכדי למנוע מהאדם להתמודד פחדים וקשיים בחיים הגוף מונע מהאדם להירדם ולחלום.

פחד מוחשי מסיוטי לילה ושיתוק בשינה – אחד מהגורמים לתופעה הוא פחד עמוק מתופעות העלולות להתרחש בזמן השינה, בעיקר חשש ופחד מתופעות כמו סיוטי לילה, שיתוק שינה ועוד.

פחד ממוות בשינה – חלק מהאנשים סובלים מהתופעה בעקבות פחד מהתרחשות לא סבירה בשינה, למשל דום לב, שיתוק והפסקת נשימה, כלומר מבעיות בריאותיות העלולות לגרום למוות תוך כדי שינה.

טראומה – החוקרים מצביעים על קשר בין הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) לבין סומניפוביה. בעקבות חשיפה לאירוע טראומתי בחיים האדם עלול לפתח פחד משינה בגלל חשש מסיוטים בלילה וממחשבות ומחלומות על האירוע שגרם לפוסט טראומה. אגב, לא חייבים לסבול מ-PTSD כדי לחוות חשש משינה מאחר שגם אירועים מאיימים שקרו בלילה עשויים לגרום לתופעה, לדוגמה פגיעה מינית שהתרחשה בלילה, פריצה לבית וכו'.

חרדת נטישה (ילדים) – התופעה נפוצה יחסית אצל ילדים ונובעת לרוב מחרדת נטישה או מחשש מהותי של הילד הקטן מפרידה מהוריו לפני השינה.

סיבות תורשתיות – הסיכוי לסבול מסומניפוביה גובר אם יש רקע משפחתי להפרעות נפשיות שונות, והתורשה משחקת תפקיד ומגבירה את הסיכון לפתח פוביות כמו פחד מלהירדם.

 

האם הגורם לסומניפוביה הוא הפחד מהירדמות בלילה?

התופעה של פחד משינה נגרמת בגלל הפחד מהירדמות בלילה, ובשונה מהפרעות ומבעיות אחרות הגורמות לקשיי הירדמות לקראת השינה, התופעה נובעת מהפחד מהשינה עצמה, לכן סובלים מקשיים ונמנעים באופן אקטיבי מההירדמות ומהשינה בלילה.

כפי שציינו, יש סיבות שונות העלולות לגרום לפיד וחשש להירדם בלילה, וברוב המקרים אין גורם אחד ויחיד אלא שילוב של מספר סיבות וגורמים. כאמור, האדם מפחד להירדם ולישון בלילה לכן הוא ינסה דרכים שונות להימנע מהשינה, בין אם באופן מודע ובין אם באופן לא מודע. הורים לילדים קטנים צריכים לעקוב אחר התנהגות הילד לקראת השינה בלילה וכך הם יכולים להתייעץ עם המומחים ולסייע לילד לישון היטב, מאחר שהשינה היא צורך בסיסי של גוף האדם, אצל ילדים ומבוגרים כאחד.

 

איך ניתן לשפר את המצב?

ישנן דרכים שונות ומגוונות שיכולות לסייע לילד או למבוגר שסובל מפחד מהירדמות ושינה וניתן להתאים טיפול בהתאם לחומרת הבעיה והתסמינים:

טיפול רגשי לילדים ולמבוגרים – טיפול פסיכולוגי ורגשי בגישות שונות. הטיפול הרגשי לילדים הסובלים מהתופעה נעשה בדרך כלל באופן עקיף ובאמצעות משחקים, אמנות, סיפורים ועוד.

טיפול פסיכולוגי בפחד וחרדה – טיפול פסיכולוגי באמצעות שיחות המיועד בעיקר לבני נוער ומבוגרים, הטיפול מסייע להבין את הסיבות לתופעה ומתמקד בשינוי התנהגויות ודפוסים.

תרופות – במקרים החמורים ניתן לפנות לטיפול אצל פסיכיאטר המבוסס לרוב על תרופות יעילות נגד חרדה ופוביית שינה.

היגיינת שינה – הטיפול נועד לשפר את המצב באמצעות שינוי הרגלים ויצירת טקס ייחודי לקראת ההירדמות והשינה.

הרפיה לפני השינה – יש טכניקות יעילות להרפיית הגוף והנפש לקראת השינה בלילה, לדוגמה דמיון מודרך, יוגה, תרגילי נשימה ועוד.

 

האם כדאי להתייעץ עם מומחה?

בהחלט כן. אם מאבחנים תסמינים העשויים להעיד על סומניפוביה מומלץ להתייעץ עם אנשי המקצוע, רופא מומחה, פסיכולוג או פסיכיאטר. אין להזניח את הבעיה מאחר שהתופעה עלולה לגרום למחלות קשות כמו דום נשימה בשינה והתופעה פוגעת בתפקוד האדם באופן משמעותי. השינה נחוצה לכל אדם לכן אין להקל ראש בפחד משינה.

לסיכום, סומניפוביה היא פוביה מוכרת הדורשת התייחסות נכונה. למידע נוסף ולהתאמת מכשיר לסיוע נשימתי בלילה כמו CPAP – אנא צרו קשר עם חברת היי מדיקל ונשמח לסייע לכם.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button