נרקולפסיה – מה זה ואיך מטפלים?

אחת מהפרעות השינה המוכרות נקראת נרקולפסיה, בעברית תקינה נרדמות, ובעבר החוקרים טענו כי זו הפרעה נוירולוגית כרונית נדירה, אך מחקרים חדשים אומדים את שכיחותה כיום בשיעור של 2% עד 16% מכלל האוכלוסייה. הבעיה עשויה להופיע ולהתגלות בכל גיל, אך בדרך כלל המחלה מתגלה בגיל ההתבגרות ולפני גיל 30. מהי בדיוק מחלת שינה נרקולפסיה? מה הגורמים למחלה? מהם התסמינים המוכרים של התופעה וכיצד מאבחנים ומטפלים בה? המומחים של היי מדיקל הכינו עבורנו מדריך מקצועי ומקיף בנושא.

 

נרקולפסיה מה זה?

המונח נרקולפסיה מגיע מהמילה הצרפתית Narcolepsie, ומקור הביטוי הוא בשפה היוונית כאשר המשמעות של "נרקה" היא חוסר תחושה ו"לפסיה" – נפילה. המחלה הינה הפרעה נוירולוגית כרונית ללא מקור במחלות נפש או בבעיות פסיכולוגיות, היא נגרמת לרוב עקב חוסר יכולת של המוח להביא לוויסות של מחזורי השינה והערות.

אדם הסובל ממחלת השינה נרדמות סובל מהפרעת שינה מסוג היפרסומניה, התופעה גורמת להתקפי הירדמות ללא שליטה במהלך שעות היום, להפרעות שינה בלילה, לדפוסי שינה לא תקינים במהלך שעות הערות, לרפיון שרירים העשוי לגרום לנפילה והתמוטטות ולהתקפי עייפות בלתי נשלטים במהלך היום. יש לציין כי בגלל הנפילות עקב המחלה הרופאים נטו לחשוב בעבר כי זו מחלה מסוג של מחלת הנפילה (אפילפסיה), אך כיום יש מידע רב על בעיות שינה מסוג זה וניתן לאבחן את הבעיה באמצעות בדיקה במעבדת שינה.

 

איש נרדם

 

אנשים הסובלים מהמחלה נוטים להתנהג לעיתים באופן מוזר, ונדמה כאילו הם מציגים את החלומות שלהם או שהם מבצעים פעולות מאוד מוזרות בעיני אנשים אחרים, והם אינם זוכרים את הפעולה שהם עשו, למשל הכנסת נייר למקרר. במהלך היום, החולה עשוי לחוות מצבי תודעה מעורבים, כלומר הדמיון והמציאות מתערבבים זה בזה.

כפי שציינו, המחלה מתפרצת ברוב המקרים בגיל ההתבגרות ועד גיל 30, אך התסמינים משתנים מחולה אחד לאחר. ללא טיפול בבעיה התסמינים עלולים להתגבר, והאדם חשוף לנפילות ולתרדמת פתאומית מאחר שהמחלה גורמת לרפיון שרירים לכן הגוף נופל ללא שליטה.

 

מהם הגורמים לנרקולפסיה?

הגורמים לנרקולפסיה אינם ברורים דיים, אך ידוע כי המחלה מתפתחת על רקע של מוטציות גנטיות ומומים אשר משפיעים על פעילות המוח. ללא ספק יש לגנטיקה השפעה על בעיות שינה כמו מחלת הנרדמות, והמרכיב הגנטי משפיע על תאים ספציפיים במוח האדם האחראים על ייצור חלבון האחראי על דפוסי השינה.

מחקרים חדשים שנעשו בשנים האחרונות עשויים להצביע על קשר למחלות אוטואימוניות, וההנחה היא שזיהומים או טראומה יוצרים תגובה בתאי המוח וכך נגרמת תקיפה של העצב והכימיקלים המצויים בו נהרסים וגורמים להתפרצות הבעיה. מחקר שנעשה בסין מצביע על קשר בין שפעת להתפתחות הנרקולפסיה.

 

איך מאבחנים נרקולפסיה?

למחלת נרקולפסיה תסמינים מוכרים וברורים, כאשר כל התסמינים מופיעים קל לאבחן את המחלה, אך אם התקפות השינה הן קלות ומבודדות האבחון צפוי להיות קשה ומורכב יותר. באופן כללי יש שלוש בדיקות לצורך אבחון המחלה:

  • בדיקת פוליסומנוגרם באמצעותה מקליטים את גלי המוח בזמן השינה ובוחנים תפקוד של מספר פונקציות הקשורות לעצבים ולשרירים במהלך השינה בלילה.
  • בדיקת ריבוי חביון שינה מסוג MSLT המתבצעת במעבדת שינה ובמהלכה החולה יכול לישון כל שעתיים בשעות הערות הרגילות, את הבדיקה מבצעים לאחר בדיקה במעבדת שינה במהלכה נשארים לישון במכון כל הלילה ולמחרת מבצעים את הבדיקות המרובות.
  • בדיקת סולם העייפות מסוג אפוורת, בדיקה זו מבוססת על שאלון שמטרתו לקבוע את הסבירות למחלה הנרקולפסיה.

הרופאים ממליצים על אבחון ההפרעה באמצעות בדיקה מקיפה במעבדת שינה, ובמהלכה בודקים ומודדים EEG, עוברים בדיקה פוליסומנוגרפית למדידת מדדים פיזיולוגיים שונים בזמן השינה ועוד.

אגב, אפשרות נוספת לאבחון הבעיה אם תוצאות מבחן ריבוי חביון השינה הן לא חד משמעיות או שקשה לפרש אותן היא באמצעות ניקור מותני. בבדיקה זו שואבים דגימה מנוזל המוח השדרתי כדי למדוד את רמת  ההיפוקרטין.

 

מהם תסמיני המחלה?

למחלת השינה נרקולפסיה תסמינים מוכרים כגון:

  • עייפות מוגברת בשעות היום.
  • התקפי עייפות בלתי נשלטים במהלך היום.
  • קטפלקסיה (Cataplexy) המתבטאת באובדן טונוס שרירים ובחולשת שרירים פתאומית ובלתי נשלטת המתעוררת לרוב כתוצאה מרגשות חזקים.
  • שיתוק שינה (Sleep Paralysis) בשלב ההירדמות או ההתעוררות, התופעה מאופיינת באי יכולת זמנית לדבר ולזוז כאשר מתעוררים או נרדמים, למשל מספר שניות ועד דקות ספורות, לעיתים עם הזיות. התופעה מאוד מפחידה ומלחיצה, אך חשוב לזכור כי היא אינה מסוכנת.
  • הזיות היפנגוגיות (Hypnagogic Hallucinations) המתחרשות בשלב הביניים בין הערות לשינה. אלו חוויות של חלומות חזקים ומאוד מציאותיים.
  • התנהגות אוטומטית, תופעה שבה חווים אפיזודה של התנהגות אוטומטית במהלך השינה ולאחר היקיצה לא זוכרים דבר מהפעילות, למשל נהיגה, עבודה על המחשב או גיהוץ תוך כדי שינה.
  • שינויים בשנת ה-REM כאשר שינה זו עשויה להופיע בזמן ההירדמויות במהלך היום.
  • במקרים מסוימים החולה יסבול מהפרעות שינה נוספות כמו נדודי שינה (אינסומניה), תסמונת דום נשימה בשינה, תסמונת רגליים חסרות מנוחה וכו'.

ראוי לציין כי התסמין העיקרי והנפוץ ביותר של מחלת השינה הוא עייפות מוגברת וקיצונית במהלך היום. שאר התסמינים יכולים להופיע יחד עם העייפות הקיצונית במהלך היום, כאשר התסמינים השונים יכולים להופיע לבד או במקביל, ולעיתים הם מתפרצים רק לאחר מספר חודשים או שנים מהתפרצות מחלת השינה.

 

האם זה מסוכן?

באופן כללי, נרקולפסיה אינה מוגדרת כמחלה מסוכנת לאדם, יחד עם זאת חשוב לזכור כי הסימפטומים של המחלה, ובמיוחד העייפות והתשישות המוגברת במהלך היום, כמו גם חולשת השרירים והנפילות, הם חמורים דיים כדי לסכן את האדם ולגרום לקשיים בחיים האישיים, החברתיים והמקצועיים. כפי שציינו, אחד מתסמיני המחלה הוא נפילות, וכל נפילה עלולה לגרום לפציעות חמורות. בנוסף, לאנשים עם נרקולפסיה נהיגה אינה מומלצת, בגלל הסכנה להירדמות ועקב התשישות שפוגעת בריכוז וביכולת התגובה.

חלק מהתסמינים של המחלה דומים לתסמינים של הפרעות נפשיות בגלל ההזיות ומצבי התודעה המעורבים, וגם בגלל ההתנהגויות האוטומטיות המוזרות ומצבי הבלבול של האדם. לכן, לא פעם אבחנו חולים במחלת הנרדמות כחולי נפש והם הופנו לפסיכיאטר ולא לרופא מומחה להפרעות שינה, על כן חשוב להכיר את המחלה ותסמיניה.

 

האם קיימת תרופה לנרקולפסיה?

כדאי לדעת כי מחלת שינה נרקולפסיה ניתנת לטיפול באופן משמעותי אך טרם נמצאה תרופה לריפוי מוחלט. הטיפול הוא ספציפי ומותאם למצבו של החולה, בהתאם לתסמינים והתגובה שלו לטיפול. תהליך הטיפול מבוסס על תרופות בהתאמה אישית ולמידת טכניקות לשליטה על התסמינים, ובנוסף הרופאים ממליצים לבצע שינוי באורח החיים ולהקפיד על היגיינת שינה נכונה.

ניתן לטפל במחלה באמצעות ריטלין או קונצרטה, התרופות מעוררות ומונעות את הישנוניות במהלך היום. יש תרופה חדשה שעדיין אינה כלולה בסל התרופות בשם מודאפיניל, ואם החולה סובל מקטפלקסיה ניתן לטפל בבעיה בעזרת תרופות ממשפחת ה-SSRI, תרופות המיועדות נגד חרדה ודיכאון.

 

האם קיים טיפול טבעי בנרקולפסיה?

הטיפול הטבעי בנרקולפסיה מבוסס על היגיינת שינה, שמירה על שינה איכותית בלילה, שינוי תזונתי שיכול להקל על התסמינים והעייפות, צמחי מרפא הנחשבים כממריצים ושינוי בסגנון החיים.

חברת היי מדיקל מייבאת ומשווקת מכשור רפואי להפרעות נשימה בשינה, ומספקת שירות למעבדות השינה ברחבי הארץ. היי מדיקל מבצעת בין היתר בדיקות שינה ביתיות, ומתמחה בשיווק מכשירי CPAP, BPAP, מחוללי חמצן, מעשירי לחות וציוד נוסף.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button