מעבדת שינה – איך נראית הבדיקה מבפנים?

מעבדת שינה היא חלק חשוב ומרכזי במערך שירותי רפואת השינה של מערכת הבריאות בישראל. מערך רפואת השינה כולל מכוני שינה מתקדמים ומשוכללים, המתופעלים על ידי צוותים מיומנים, הכוללים רופאים מנוסים בתחום הפרעות שינה, טכנאים מקצועיים ומפענחים מיומנים. במעבדת השינה המשוכללת מאבחנים מגוון בעיות והפרעות בשינה, בעיקר הפרעות נשימה בשינה כמו נחירות חזקות ותסמונת דום נשימה בשינה.

כיום, ההתפתחות הטכנולוגית מאפשרת למטופלים לעבור את מרבית בדיקות השינה גם בבית. היתרון לבדיקת השינה בבית הוא הימצאות בסביבה הטבעית והנוחה של המטופל, ובדיקה מקצועית המנטרלת הפרעות חיצוניות העשויות להשפיע על תוצאות הבדיקה והאבחון. חשוב לציין כי כ-30% מהגברים וכ-20% מהנשים מעל גיל 40 סובלים מהפרעות שינה שונות, בעיקר נחירות בשינה והפרעות נשימה חסימתיות בשינה, אלו תופעות שכיחות המחמירות עם הגיל, הן נפוצות גם בקרב בעלי משקל עודף.

מעבדת שינה

תהליך הבדיקה במעבדת שינה לסובלים מדום נשימה בשינה

אדם הסובל מהפרעות שינה פונה לרופא המשפחה או לרופא אף אוזן גרון לצורך אבחון ראשוני. הרופא בודק האם מדובר בהפרעת נשימה בשינה או בהפרעת שינה אחרת המחייבת בדיקה יסודית ומקיפה במכון שינה. מומלץ לפנות לרופא משפחה או רופא א.א.ג אם חווים את אחד או יותר מהתסמינים הבאים:

  • נחירות בלילה ויקיצה עם פה יבש ותחושה של חוסר שינה.
  • יקיצות תכופות במהלך השינה בלילה ותחושת עייפות בבוקר.
  • ישנוניות בשעות היום, בעיקר בזמן קריאה, צפייה בטלוויזיה או בנהיגה, ללא שיפור בתחושה במשך כמה שבועות או חודשים.

הרופא ישלח את המטופל לבדיקת מעבדת שינה, הבדיקה במכון השינה כוללת שלושה שלבים עיקריים:

  • ראיון אישי – בשלב הראשון המטופל נפגש עם צוות מכון השינה לשיחת הכרות ואפיון, לאחר הראיון האישי הצוות מחליט האם המטופל זקוק לבדיקת שינה. חשוב לציין כי מעבדת שינה מבצעת בדיקות שינה מגוונות כמו אבחון דום נשימה בשינה, נחירות, נדודי שינה, התנהגות חריגה בשינה ועוד.
  • בדיקת שינה במכון או בבית – בשלב זה ממלאים שאלון, לרוב גם בן או בת הזוג נדרשים למלא שאלון מאחר ושיתוף הפעולה שלהם חשוב בתהליך האבחון של הפרעות השינה. המטופל צריך להגיע בשעות הערב למעבדת השינה, בדרך כלל בשעה 21:00, ולאחר שיחה קצרה הוא נכנס לחדר פרטי ממוזג וטכנאי מחבר אותו למכשור רגיש לצורך איסוף נתונים על פעילויות פיזיולוגיות המתרחשות במהלך השינה בלילה. יש בדיקות שונות עם או ללא EEG, ניטור חמצן, מתח שרירים, תנועת עיניים, תפקודי נשימה ועוד. ניתן להביא מהבית כרית ואביזרים נוספים כדי להקל על השינה במכון. כאמור, ניתן לעבור את הבדיקה גם בבית.
  • פענוח תוצאות והמלצות לטיפול – לאחר הבדיקה מפענחים את התוצאות ומספקים הסברים מפורטים והמלצות להמשך טיפול. אם הבדיקה תקנית ובמקרים בהם מאבחנים הפרעת שינה קלה, המטופל יקבל את התוצאות וההמלצות הטיפולים באמצעות שיחת טלפון בלבד. 

בדיקת שינה ביתית

מעבדת שינה מספקת מענה מקיף וכולל לבדיקות ולאבחון הפרעות שינה שונות הפוגעות באיכות השינה ובאיכות חייו של המטופל. כיום, מטופלים רבים בוחרים באופציה לאבחון ביתי בגלל הנוחות והאפשרות לישון היטב בסביבה המוכרת.

ראוי לציין כי יש מטופלים המתקשים להירדם במהלך הבדיקה המבוצעת במכוני השינה בגלל החיבור לאלקטרודות ולמכשירים השונים, ועקב הקושי להירדם במקום לא מוכר. אם המטופל מתקשה לישון, תוצאות הבדיקה אינן אפקטיביות ויש לעבור מחדש את הבדיקה. לכן, רבים מעדיפים לעבור בדיקת שינה בבית.

יתרונות וחסרונות לכל שיטת אבחון

בדיקה ביתית מאפשרת לאשש הערכות לפגיעה באיכות השינה כתוצאה מנחירות ודום נשימה בשינה. אם הסיבות להפרעות השינה קלות לבירור הרופא ימליץ על בדיקה ביתית. הבדיקה בבית נוחה, ישנים בסביבה המוכרת, קל להירדם ואין צורך לחזור על הבדיקה. כאשר תוצאות האבחון בבדיקה הביתית אינן ברורות לגבי הגורמים להפרעת השינה יש לעבור בדיקה מקיפה ומלאה במעבדת שינה.

מעבדת שינה כוללת מכשור משוכלל וניתן לנטר מדדים רבים המשפיעים על איכות השינה, הבדיקה כוללת צילום השינה, הקלטת נחירות ותיעוד מדדים שונים כמו גלי מוח, תנועת עיניים, תפקודי נשימה, תנועת רגליים, רמת חמצן בדם, קצב לב ומשתנים נוספים, לכן ההערכה מדויקת יותר.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button