מחלות לב

מחלות לב הן סיבת המוות השנייה בישראל, לאחר סרטן, הן גורמות לתחלואה גבוהה ולתמותה רבה, לכן הן מהוות נטל משמעותי על מערכת הבריאות ועל החולים ובני משפחתם. רוב התחלואה והתמותה ממחלות הלב נגרמות עקב מחלת לב כלילית, המחלה פוגעת בעורקים שתפקידם להזרים דם לשריר הלב. 

כדאי לדעת כי על פי נתוני משרד הבריאות כ-17% מכלל הנפטרים בישראל (נכון לשנת 2011) נפטרו בגלל מחלת לב כזו או אחרת. גורמי הסיכון העיקריים למחלת לב כלילית הם יתר לחץ דם, גנטיקה, היעדר פעילות גופנית, עודף משקל, עישון, סוכרת ורמות גבוהות של טריגליצרידים וכולסטרול בדם.

כדי להימנע ממחלות הלב הנפוצות מומלץ להקפיד על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ומאוזנת, הימנעות מעישון ופעילות גופנית סדירה.

 

מחלות לב

איזה מחלות לב קיימות?

נהוג לחלק את מחלות הלב לשני סוגים עיקריים – מחלות מולדות ומחלות נרכשות. מחלות הלב הנפוצות ביותר הן:

  • תסמונת כלילית – כלי הדם הכליליים מרושתים על הצד החיצוני של שריר הלב ותפקידם לספק דם ישירות ללב. אם יש מצב טרשתי בכלי הדם הכליליים ובמצבים שבהם יש התכווצות כלי דם, עלולים לסבול מהיצרות כלי הדם ומפגיעה באספקת הדם לשריר הלב.
  • מחלות פריקרדיאליות – מחלות נפוצות יחסית כמו דלקת מיסב הלב, פריקרדיטיס או דלקת כיס הלב.
  • דלקת פנים הלב –  דלקת באנדוקרדיום, כלומר דלקת המתפתחת בשכבה הפנימית של הלב וגורמת לבעיות במסתמי הלב, המחלה שכיחה אצל אנשים הסובלים מבעיות אחרות במסתמי הלב.
  • התקף לב – אוטם שריר הלב הידוע בכינויו התקף לב מתפתח עקב חסימה בעורק כלילי שתפקידו להזין את הלב בדם, ההתקף קורה בפתאומיות, לרוב כתוצאה מבעיות כמו טרשת עורקים.
  • אי ספיקת לב – המחלה מתפתחת לאחר חולשת הלב שלא מצליח לספק דם לרקמות הגוף באופן תקין, המחלה מתפתחת בגלל חולשה קיצונית של שריר הלב והפרעה ביכולת השריר להתכווץ ולהזרים דם לרקמות הגוף.
  • אריתמיה – הפרעה שכיחה בקצב הלב העלולה לגרום לפרפור.
  • פגמים מולדים בלב – יש סוגים שונים של פגמים מולדים בלב, בדרך כלל מדובר במסתמים ובכלי דם צרים שגורמים ללב להתאמץ יתר על המידה, ולעיתים הבעיה נובעת מהפרדה לקויה בין צידי הלב.

האם אפשר למנוע ואיך?

גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב הם רמת שומנים גבוהה בדם, יתר לחץ דם, גיל, גנטיקה, סוכרת, תזונה לקויה, היעדר פעילות גופנית, עישון ועודף משקל. את הגנטיקה אין עדיין אפשרות לשנות, אך ניהול אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ומאוזנת, הפסקת עישון ופעילות גופנית סדירה יכולים למנוע מחלות לב. בנוסף, חשוב לעבור בדיקות תקופתיות כדי לאתר בזמן ובהקדם בעיות ומחלות שונות העלולות להביא להתפתחות מחלות הלב השכיחות.

ראוי לציין כי אין אפשרות להימנע ממחלות הנובעות על רקע של מומים מולדים בלב, לכן יש לעבור אבחון מקצועי ולהתאים את הטיפול הנכון ביותר למטופל. שינוי בהרגלי החיים מהווה את הדרך היעילה ביותר להימנעות מרוב מחלות הלב השכיחות, לכן מומלץ להימנע מעישון, לבצע פעילות גופנית לפחות פעמיים או שלוש פעמים בשבוע, להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת, לשמור על לחץ דם תקין, לשמור על רמות תקינות של כולסטרול וסוכר ולהפחית מתח בחיים.

מה הקשר לדום נשימה בשינה?

דום נשימה בשינה גורם ליתר לחץ דם ולהתפתחות של מחלות לב קשות. מחקרים רבים הוכיחו קשר בין דום נשימה למחלות הלב, ובעיקר ליתר לחץ דם, לכן חשוב לאבחן את התסמונת בהקדם ולקבל טיפול, בדרך כלל הטיפול המוצע הוא שינה עם מסכת CPAP על הפנים.

איך מטפלים במחלות לב?

הטיפול מותאם לסוג מחלת הלב המאובחנת ולמאפייני החולה, לרוב משלבים בין שינוי בהרגלי החיים לבין טיפול תרופתי, טיפול בדלקת או טיפולים פולשניים כמו פתיחה באמצעות בלון, החלפת מסתם, ניתוח או השתלת לב.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button