מהי מחלת ריאה חסימתית כרונית COPD וכיצד מתמודדים עם הבעיה?

מהי מחלת ריאה חסימתית כרונית (COPD)? מהם תסמיני הבעיה? כיצד מתמודדים וחיים עם COPD ומהן דרכי הטיפול המומלצות כיום? לפניכם המדריך המלא בנושא COPD.

COPD, בעברית מחלת ריאה חסימתית כרונית, היא מחלת ריאות כרונית יחסית נפוצה. המחלה מאופיינת בחסימה קבועה של זרימת האוויר בסמפונות, כתוצאה מההפרעה למעבר חופשי של האוויר נגרמת הפרעה ביכולת האוורור וחילוף הגזים בריאות האדם. מחלת COPD באה לידי ביטוי בתסמינים עיקריים כגון שיעול, פליטה מוגברת של ליחה וקוצר נשימה. תסמיני הבעיה הולכים ומחמירים ברבות השנים, לכן החולים סובלים מאירועים תכופים של החרפת התסמינים עקב זיהום בדרכי הנשימה.

מחלת ריאות חסימתית

מהן הסיבות למחלת ריאה חסימתית כרונית?

כדאי לדעת כי הגורם המרכזי למחלת ריאה חסימתית כרונית הוא עישון כבד וממושך, אך גם חשיפה ממושכת לעישון פסיבי ולזיהום אוויר עלולים לגרום לבעיה. על פי מחקרים בתחום זה, עולה כי עישון מהווה את הגורם העיקרי למחלה, כ-85% מהמקרים המאובחנים מקורם בעישון כבד וממושך. יחד עם זאת, גם חשיפה פסיבית לעשן הסיגריות עלולה לגרום לבעיה. כמו כן, כ-15% מהמקרים נגרמים כתוצאה מחשיפה ממושכת לזיהום אוויר, בדרך כלל בעבודה, לדוגמה חשיפה ממושכת לעשן הנפלט במפעלים תעשייתיים, מכלי רכב וכדומה.
רקע גנטי מגביר את הסיכון ללקוחת במחלת COPD, במיוחד בקרב מעשנים, לכן מומלץ לאנשים מקבוצות הסיכון להגיע לבדיקה שגרתית אחת לתקופה ולעקוב אחרי תסמיני המחלה.

 

מהם התסמינים העיקריים של COPD?

יש מגוון תסמינים למחלת ריאה חסימתית כרונית, ביניהם:
• שיעול מוגבר עם הפרשות ליחה.
• ייצור גבוה של כיח.
• התקפים חוזרים של קוצר נשימה, לרוב במאמץ קל עד גבוה.
• צפצופים וחרחורים בזמן נשימה.
• תחושה של לחץ באזור החזה בזמן שיעול.
חשוב לציין כי מחלת ריאה חסימתית כרונית מתפתחת ומחמירה עם הזמן, התחלואה העולמית ב-COPD הולכת וגוברת עם השנים, וכיום המחלה נחשבת לאחד מגורמי הסיכון העיקריים למוות או לנכות. המחלה אופיינית בעיקר לגילאי 55 ומעלה, כאשר גברים סובלים יותר מהמחלה בהשוואה לנשים.

 

איך מטפלים במחלה וכיצד חיים אתה ביומיום?

במחלת ריאה חסימתית כרונית נגרם נזק בלתי הפיך לריאות, לכן הטיפול מבוסס בעיקר על הקלה בסימפטומים של הבעיה. חשוב לאתר את המחלה מוקדם ככל הניתן כדי להציע טיפול מונע לשיפור איכות חיי המטופל. ככל שמגלים מוקדם יותר את המחלה כך ניתן למנוע דרדור במצבו של המטופל ולהאריך את חייו.

הטיפול הראשוני הוא הפסקת עישון כדי למנוע מהמחלה להתקדם. כמו כן, רצוי לשלב פעילות גופנית המותאמת לחולים, למשל שיקום נשימתי הכולל תרגילים שונים. חשוב לקבל חיסונים נגד דלקת ריאות ושפעת, ויש טיפול תרופתי בעיקר בעזרת משאפים להרחבת הסמפונות.

במקרים קשים של המחלה הרופא ימליץ למטופל להשתמש במכשיר CPAP. מכשיר סיפאפ משפר את איכות חייו של המטופל, יש להתרגל למסכה. במקרים קיצוניים הטיפול הסופי שיוצע למטופל יהיה השתלת ריאה.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button