יובש בגרון

יובש בגרון ובפה נוצר כאשר אין כמות מספיקה של רוק כדי לשמור על רטיבות בחלל הפה והגרון. כל אדם סובל מידי פעם מתופעות כמו יובש בפה ובגרון, בעיקר במצבי מתח וכעס, אך כאשר סובלים מהתופעה רוב הזמן, הבעיה גורמת לאי נוחות והיא עשויה להעיד על קיומן של בעיות רפואיות חמורות, לכן חשוב לעבור אבחון מקצועי ולקבל טיפול מתאים.
לרוק יש תפקידים חשובים בגוף, הוא שומר על בריאות חלל הפה והשיניים, יש ברוק חלבונים מיוחדים שתפקידם לשמן ולסכך את חלל הפה והגרון ולהגן על הרקמות הרכות, ובנוסף יש ברוק נוגדנים ששומרים על הגוף מפני חיידקים ופטריות, והרוק מכיל גם אנזימים שמסייעים בתהליך הבליעה והעיכול.

יובש בגרון

מהם הגורמים לתופעת יובש בגרון?

תחושות כמו יובש בגרון ובפה הן בעיות שכיחות בקרב האוכלוסייה הבוגרת מעל גיל 65, על פי הערכות הרופאים כ-20% מהמבוגרים, ובעיקר נשים, סובלים מהפרעה בתפקוד בלוטות הרוק. הסיבה השכיחה ביותר לתחושת היובש בחלל הפה ובגרון, במיוחד אצל מבוגרים, היא שימוש בתרופות הגורמות לתופעת היובש בחלל הפה או בגרון, וסיבות מוכרות נוספות הן מחלת סוכרת, הפרעות נשימה בשינה, גידולים סרטניים, כימותרפיה ועוד.
תרופות רבות גורמות ליובש בגרון ובפה, בעיקר תרופות ליתר לחץ דם, וגם שימוש בכדורי שינה ונוגדי דיכאון עלול לגרום לבעיה. סיבות נוספות לתופעה הן טיפולי הקרנה לאזור הראש והצוואר, תסמונת סיוגרן (מחלה אוטואימונית השכיחה בעיקר בקרב נשים), מתח וחרדה, נשימה דרך הפה בגלל מחלות אף או גודש באף, שינה עם פה פתוח, ויובש בפה ובגרון מהווים גם תסמין מוכר לתסמונת דום נשימה בשינה.

איך יבש בגרון ובפה משפיע על הבריאות ואיכות החיים?

יובש בגרון או בפה נגרמים עקב פגיעה בייצור הרוק, הסימנים למחסור ברוק הם קשיי בליעה, תחושה המזכירה שריפה בחלל הפה, שפתיים סדוקות, תחושה של רוק דביק, תחושת יובש בחלל הפה ובגרון, מוקדי עששת ועוד.
התחושה אינה נעימה, בעיקר אם סובלים מהבעיה באופן קבוע, ותחושת היובש גורמת גם לקשיי בליעה ועיכול, לשפתיים סדוקות, לטעם מתכתי בזמן אכילה, לפצעים בחלל הפה, לקשיי לעיסה ודיבור, לקשיי ריכוז, לעצבנות ומתח נפשי, לעששת ועוד.

אם סובלים מתחושה של יובש בגרון אסור להתעלם מההפרעה מאחר והיובש עשוי להעיד על קיומה של תסמונת דום נשימה בשינה או מחלה אחרת. דום נשימה בשינה בדרגה חמורה מסכן את חיי המטופל, וללא טיפול מתאים באמצעות מכשיר סיפאפ, עדיף עם מעשיר לחות, המטופל חשוף למחלות קשות כמו יתר לחץ דם, שבץ מוחי ומחלות לב וכלי דם, ובנוסף הוא נמצא בקבוצת סיכון למעורבות גבוהה בתאונות דרכים ועבודה.

מהם הפתרונות האפשריים?

כדי להתאים טיפול נכון ואיכותי יש לעבור אבחון מקצועי כדי לאתר את הבעיה הגורמת לתופעת יובש בגרון ובפה. מומלץ לפנות לרופא מומחה לרפואת הפה כדי לקבל הפניה לבדיקת כמות הרוק ולאיתור הגורם לתחושת היובש.
הטיפול יכול להיות שמרני ולכלול הימנעות מאלכוהול וחומרים מייבשים כמו קפאין, הימנעות מעישון, לעיסת מסטיק כדי לעודד את הפרשת הרוק מהבלוטות, מציצת סוכריות ללא סוכר, תרופות לעידוד ייצור הרוק, שינוי תזונתי ועוד. הרופא יכול להמליץ על שימוש קבוע במכשיר אדים במהלך השינה בלילה, שינוי בתרופות או במינון שלהן, שמירה טובה יותר על היגיינת הפה והשיניים, לגימת מים בתדירות גבוהה, ואם הבעיה נובעת בגלל דום נשימה בשינה כדאי לעבור בדיקה במכון שינה ובהתאם לממצאים לבחור מכשיר CPAP – המכשיר המומלץ לטיפול בדום נשימה.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button