גלי אלפא

גלי המוח משקפים את הפעילות של רשתות תאי העצב במוח האדם. רופא בריטי בשם ריצ'רד קטון גילה לראשונה בשנת 1875 את התכונות החשמליות הקיימות במוח האדם. הרופא הבריטי השתמש במכשיר גלוונומטר למדידת זרם חשמלי ובמחקר הוא גילה את התכונות החשמליות הנובעות מפעילות  גלי המוח. בהמשך פותח מכשיר ה-EEG המשמש לרישום הפעילות החשמלית במוח, וניתן באמצעותו למדוד את טווח הגלים בקורטקס, ובהם גלי אלפא, דלתא, תטא, בטא וגמא.

מה זה בדיוק גלי אלפא ומה סימני ההיכר שלהם? למה מכנים גלי אלפא תת מודע וכיצד הם קשורים למצב הרוח שלנו? מה הקשר של גלי אלפא לבין הרגעה לפני השינה ולשינה טובה ואיכותית? כיצד גלי אלפא תת מודע משפיעים עלינו? המומחים של היי מדיקל, החברה המובילה ליבוא ולשיווק מכשור רפואי לסיוע נשימתי, הכינו עבורנו מדריך בנושא גלי אלפא והקשר שלהם לשינה איכותית.

 

מהם גלי אלפא?

כאמור, בשנת 1875 התגלו לראשונה התכונות החשמליות במוח החיות ובני האדם. בשנת 1929 פיתח פסיכיאטר בשם הנס ברגר מכשיר המזכיר את מכשיר ה-EEG המודרני שכולנו מכירים, והפסיכיאטר הידוע זכה לכינוי הכבוד אבי האלקטרואנצפלוגרם. באחד מפרסומיו הראשונים, ברגר תיאר גלי אלפא ובטא בפירוט רב ובנוסף הוא גילה כי בזמן היקיצה ופקיחת העיניים לאחר שינה איכותית בלילה אין תיעוד לפעולת גלי האלפא במוח. בנוסף לזאת, ברגר גילה כי גלי האלפא נעלמים גם לאחר מצמוץ והוא הבחין בשוני בפעילות החשמלית במוח במהלך השינה ובעת מחלה.

 

Alpha-waves

 

למעשה, גלי אלפא מתארים את גלי הפעילות החשמלית של המוח בזמן רגיעה, כלומר בשלב שלפני ההירדמות. את הגלים ניתן למדוד באמצעות מכשיר EEG שתפקידו לבצע רישום אלקטרוני של גלי הפעילות החשמלית במוח, כלומר רישום של אלטקרואנצפלוגרם. כאשר אדם נרגע בשל ההירדמות והוא עוצם את עיניו לקראת השינה, הפעילות המוחית אצלו משתנה והופכת ממצב של ערות עם גלי בטא מהירים למצב של רגיעה ופעילות איטית של גלי המוח.

המהירות המאפיינת גלי אלפא היא 12-8 MHz, אך כל הפרעה למצב הרגיעה גורמת לאדם לחזור למצב ערני לכן קצב הפעילות החשמלית במוח עולה באופן מיידי וכך למעשה נעלמים גלי האלפא המאפיינים את מצב הרגיעה. בגלל התכונה הייחודית של גלי אלפא תת מודע הם זכו לפופולריות ולעניין רב בקרב החוקרים, המדענים, הרופאים והציבור הרחב. בשנות ה-60 של המאה הקודמת ניסו לפתח מכשירים שונים באמצעותם האדם יוכל לשלוט בגלי האלפא במוחו כדי להירגע ולהפחית מתח בחיים ועל מנת להתמודד עם בעיות רפואיות שונות, בדגש על כאבים כמו כאב ראש ובעיות בריאות שכיחות כמו יתר לחץ דם.

 

על מה אחראים גלי אלפא?

מחקרים רבים בתחום המוח בדקו את גלי המוח הניתנים למדידה באמצעות בדיקת EEG, וכיום כבר ידוע כי גלי המוח פועלים בטווח תדרים שבין 100-0.1 הרץ. את טווח התדרים של גלי המוח חילקו ל-5 קבוצות עיקריות, וכל קבוצת גלים נבדלת על פי צורתם לרוחבי פס שונים, וכל קבוצה מייצגת מצב ערנות ופעילות שונה והגלים מופיעים במיקומים שונים במוח האדם:

 

גלי דלתא

גלי מוח בטווח התדרים 3.9-0.1 הרץ, הקבוצה מתארת את מצב השינה העמוקה ונטולת החלומות. אלו גלי המוח האיטיים ביותר, לרוב הם מופיעים במוח הקדמי אצל מבוגרים ובמוח האחורי אצל ילדים.

 

גלי תטא

גלי מוח הפועלים בטווח התדרים 7.9-4 הרץ, הם מופיעים בשלב השינה עם חלומות, ולרוב הם יופיעו בזמן נמנום אצל ילדים ובשלבי נמנום או התעוררות אצל מבוגרים. בשלב השינה עם חלומות המוח לא פעיל ורק המוח הלא מודע נמצא בתפקוד, לכן יש טכניקות שונות המאפשרות לאדם להגיע לגלי תטא גם במצב של ערנות, והשיטה הפופולרית ביותר נקראת תטא הילינג.

 

גלי גמא

גלי מוח הפועלים בטווח התדרים 100-30 הרץ, כלומר מצב של ערנות ופעילות רגילה המאפיינת את רוב שעות היום. במצב זה אין גישה למוח הלא מודע והמוח המודע פעיל מאוד מאחר שהאדם מבצע פעילויות יומיומיות כמו נהיגה, עבודה, פעילות גופנית וכו'.

 

גלי אלפא

גלי מוח הפועלים בטווח התדרים 13-7 הרץ. אלו גלי המוח הראשונים שזוהו על ידי הנס ברגר לכן הוא כינה אותם על שם האות הראשונה באלפבית היווני. הגלים מופיעים באזורים האחוריים בראש האדם, בשני הצדדים, ובמנוחה ניתן להבחין בגלי האלפא באזורים המרכזיים במוח. הגלים מאפיינים מצבי רגיעה כאשר המוח המודע מאט את פעילותו וקצב המחשבות מתמתן. במצב של גלי אלפא תת מודע יש גישה למוח הלא מודע ולמעשה מגיעים למעין מצב קליל של טראנס שבו האינטואיציה גוברת, יכולה הלמידה עולה ומושפעים ממסרים חיצוניים. ראוי לציין כי כאשר מתרגלים מדיטציה נכנסים למצב תודעתי שבו גלי האלפא פועלים וכך נפתחת הגישה למוח הלא מודע.

 

גלי בטא

גלי מוח הפועלים בטווח התדרים 30-13 הרץ, הם מופיעים בעיקר בחלק הקדמי של המוח וקשורים ללמידה ולפעילות קוגניטיביות של המוח, במיוחד במצבי קשב ועוררות, ולעיתים גם במצבי חרדה.

 

האם גלים אלה משפיעים עלינו?

מוח האדם מייצר סוגים שונים של גלי מוח בכל רגע נתון. באמצעות ניתוח גלי המוח אפשר לאתר הפרעות פסיכולוגיות שונות. כך לדוגמה, פעילות גבוהה של גלי בטא או פעילות נמוכה של גלי אלפא מאפיינת אנשים הסובלים מחרדה, דיכאון, מתח נפשי, ובנוסף פעילות זו של גלי המוח עשויה להעיד על מחלות כמו אפילפסיה ומצבי סכיזופרניה. אצל ילדים ובני נוער הסובלים מהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות ניתן להבחין בפעילות איטית של גלי המוח בהשוואה לכלל האוכלוסייה, ובמיוחד פעילות נמוכה של גלי דלתא ותטא וכן עוצמה נמוכה יחסית של גלי האלפא.

בגלל התכונות הייחודיות של גלי אלפא, לרבות תכונות ריפוי שיכולות לסייע לטיפול במגוון הפרעות בתחום בריאות הנפש, החוקרים מחפשים דרכים יעילות להגבת פעילות גלי האלפא במוח. הגבת פעילות גלי המוח מסוג אלפא יכולה להפיג מתח נפשי ולסייע בטיפולי פסיכותרפיה ובמאבק במחלות נפש כאלו ואחרות.

מאחר שגלי אלפא מופיעים במצבי רוגע וחלומות בהקיץ, החוקרים בודקים כיצד גלי המוח יכולים לסייע לאדם להיות במצב תודעתי אחר, ויש מחקרים רבים שגילו כי ניתן להשפיע על גלי האלפא במוח לצורך פתרון בעיות שינה ולטיפול יעיל במצבים נפשיים שונים. הדרכים היעילות והמוכרות לשינוי בפעילות גלי המוח בזמן ערות הם מדיטציה, היפנוזה ותרגילי נשימה.

 

האם ניתן להיות מוכנים לשינה לפני?

בשלב ההירדמות יש פעילות של גלי מוח מסוג אלפא, זהו תדר דומיננטי המשפיע לטובה על אנשים מבוגרים וגם על רוב הצעירים. תדר אלפא מופיע כאשר עוצמים עיניים במנוחה ולקראת השינה בלילה.

באמצעות טכניקות שונות של מדיטציה והרפיה ניתן לאזן בין שתי האונות במוח ולהגיע למצב של רגיעה וחלימה בהקיץ, לכן ניתן להשפיע על ההירדמות והמעבר לשלבי השינה העמוקה.

 

איך ניתן לישון טוב בעזרת אביזרים שונים?

כולם יודעים כי שינה איכותית חשובה לבריאות האדם, לכן כדאי לתרגל טכניקות הרגעה לפני שינה כדי להגביר את פעילות גלי האלפא במוח. חשוב לזכור כי בשלב ההירדמות לפני שינה גלי אלפא מתעוררים לחיים והם מרגיעים את הפעילות המוחית ומאפשרים לאדם לעבור בקלות לשינה עמוקה.

באתר היי מדיקל תוכלו למצוא מכשירים ואביזרים שונים לסיוע נשימתי ולשיפר איכות השינה בלילה, חברתנו מייבאת ומשווקת מכשירי CPAP, BPAP, מעשירח לחות, מחוללי חמצן ואביזרים נוספים לשיפור השינה והנשימה.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button