מהי תגובה אלרגית? האם יש סוגים שונים של תגובות אלרגיות? מי נוטה לסבול מתגובה אלרגית כזו או אחרת? כיצד משפיעות התגובות האלרגיות על האדם? תוך כמה זמן מופיעה תגובה אלרגית בעור, בעיניים או באיבר אחר? מה הטיפול המומלץ? האם ניתן להקל על הפרעות שינה הנגרמות בגלל תגובה אלרגית? המומחים של היי מדיקל הכינו מדריך מקצועי בנושא תגובה אלרגית.
מהי תגובה אלרגית?
ההגדרה הרפואית של אלרגיה, באנגלית Allergy, היא תגובת יתר של המערכת החיסונית כנגד חומר או גורם מסוים, למשל חיידק, נגיף, אבקני פרחים, אוכל וכדומה, וזאת כאשר אין באמת איום פוטנציאלי בחומר המכונה אלרגן. כאשר המערכת החיסונית תקינה הגוף יודע לזהות חומרים וגורמים שעשויים להזיק לו והוא מגיב מיד ומחסל את הגורם.
כדאי לדעת כי תגובה אלרגית נגרמת כתוצאה משילוב של גורם גנטי וחשיפה לאלרגן. החשיפה הראשונה לאלרגן כלשהו גוררת בעקבותיה תגובה יחסית מתונה של מערכת החיסון, ובשלב זה נוצר מעין זיכרון חיסוני, לכן בחשיפה הבאה התגובה לגורם האלרגיה תהיה חריפה ומורגשת יותר.
יש סוגים שונים ומגוונים של אלרגנים, הסוגים המוכרים והשכיחים ביותר הינם קרדית האבק, אבקני פרחים ועצים, דשא, עובש, פרוות חתולים, תרופות כמו פניצילין, מזונות ומאכלים כמו חלב, בוטנים, אגוזים, דגים, דבש וביצים, עקיצת דבורה או צרעה, בשמים, חומרים אקריליים, מתכות וכימיקלים.
חשוב לציין כי תגובה אלרגית כתוצאה מחשיפה לחומר כלשהו יכולה להיות עונתית בלבד או מתמשכת, והתסמינים יכולים להופיע באזורים שונים בגוף ולבוא לידי ביטוי באופנים שונים כמו גודש באף ונזלת אלרגית, עיטושים בלתי פוסקים, צריבה בעיניים, פריחה בעור, גרד, התנפחויות, אודם בעור, קוצר נשימה, הפרעות שינה, נפיחות בדרכי הנשימה עד לכדי סכנת חיים, ירידה בלחץ דם וכד'.
במקרים מסוימים התגובה האלרגית מתפתחת במהירות וגורמת לקשיי נשימה, לאובדן הכרה ולנפיחות בדרכי הנשימה, לכן האדם נמצא בסכנת חנק ונשקפת סכנה לחייו, ובשל חומרת התסמינים נדרשת התערבות רפואית מהירה ובזמן. לכן, אין להקל ראש בתופעה של תגובה אלרגית ויש להיוועץ עם הרופא בכל בעיה ושאלה.
כמה סוגים של תגובות אלרגיות יש?
יש סוגים שונים של תגובות אלרגיות, והסוגים העיקריים הינם:
תגובה אלרגית בעור
האלרגיה משפיעה על העור ובאה לידי ביטוי כפריחה, אודם, גרד, קילופים בעור ועוד, למשל תגובה לעקיצת דבורה, תגובה אלרגית לעקיצת יתוש או תגובה בעקבות מגע של העור באלרגן. כך לדוגמה מחלות כמו אטופיק דרמטיטיס היא אלרגיה שתסמיניה מופיעים על העור. לעיתים תגובה אלרגית בעור מהווה תסמין לחשיפה לאלרגן במערכת העיכול, למשל אכילת מזון שגורם לתגובה אלרגית כמו פריחה, אודם או נפיחות בעור.
תגובה אלרגית בעיניים
צריבה בעיניים ודמעות בעקבות חשיפה לאלרגן, אלו תסמינים מוכרים של תגובות לאלרגיות שונות, למשל תגובה אלרגית בעיניים לפרוות חתול או תגובה אחרת בעיניים בעקבות מגע עם אלרגן או חשיפה לזיהום הנישא באוויר.
תגובה אלרגית מאוחרת
במקרים מסוימים חווים תגובה אלרגית מאוחרת, כלומר התסמינים מתפתחים באופן הדרגתי בעקבות החשיפה לאלרגן והאם באים לידי ביטוי במלוא עוצמתם רק בשלב מאוחר יותר.
כך לדוגמה, תגובה אלרגית לעקיצת יתוש יכולה להופיע מיד אצל אנשים מסוימים, בעוד שאצל אנשים אחרים התסמינים של התגובה האלרגית לעקיצה, ובהם תסמינים כמו נפיחות, אודם וגרד, יופיעו רק כמה שעות לאחר העקיצה בפועל.
על מה משפיעות תגובות אלרגיות בדרך כלל?
חשוב לציין כי תגובה אלרגית משפיעה באופן שונה על כל אדם ואדם, והתסמינים משתנים בהתאם לחומרת האלרגיה ותגובת היתר של המערכת החיסונית. בדרך כלל התגובות האלרגיות משפיעות על האדם בדרכים הבאות:
- תחושה של אי נוחות כללית.
- הפרעות נשימה.
- הפרעות שינה.
- אלרגיה נשימתית (קוצר נשימה וקשיי נשימה אחרים).
- עייפות מוגברת במהלך היום.
- חוסר ריכוז.
- הפרעה משמעותית בתפקוד היומיומי.
- אודם ונפיחות בעור, גרד, קילופים בעור וכו'.
- אובדן הכרה עד לכדי מצבים מסכני חיים.
- פריחה מפושטת.
- צריבה בעיניים.
- עיטושים רבים.
- גודש באף ונזלת.
- סחרחורת.
- ירידה חדה בלחץ הדם.
- נפיחות בדרכי הנשימה.
על פי תוצאות המחקרים החדשים בנושא אלרגיה עולה כי אחד מכל חמישה אנשים סובל מאלרגיה בדרגה מסוימת. השכיחות של אלרגיות הולכת וגוברת במרוצת השנים, ויש אנשים שחווים תגובה אלרגית יחסית קלה שחולפת מעצמה בתוך זמן קצר, בדרך כלל בתוך כמה שעות, אך יש אנשים שחווים את התגובה באופן חמור וקשה, במשך מספר ימים, שבועות ואפילו חודשים. לאחר שהבנו תוך כמה זמן מופיעה תגובה אלרגית וכי הדבר משתנה מאדם לאדם, בואו נבין איך מאבחנים את הבעיה ומהן שיטות הטיפול.
איך מטפלים בתגובה אלרגית?
כדי לטפל בתגובה אלרגית יש לעבור סדרת בדיקות ואבחון מקצועי. אחת הבעיות בהתאמת הטיפול לאלרגיות היא הקושי לאבחן את התופעה מאחר שלכל תגובה לאלרגיה יש תסמינים שונים ולא פעם הרופאים מתייחסים לכל סימפטום בנפרד במקום לקבל תמונת מבט רחבה והוליסטית שתאפשר להם לאתר את הגורם לתופעה ולהתאים את הטיפול הנכון והאופטימלי.
כיום מבצעים אבחון בשיטה יחסית מהירה וקלה המבוססת על בדיקת תבחינים בעור במרפאה לאלרגיה. האבחון מבוסס על טפטוף אלרגנים על שטח אמת היד והחדרת החומר לעור בצורה עדינה וללא כאב. אם מתפתחת תגובה אלרגית לחומר שהוחדר לעור בתוך 15 דקות ניתן לאתר את החומר שמוביל לאלרגיה ולבחון את הרגישות של האדם לאלרגן. יש שיטות נוספות לאבחון אלרגיות כמו בדיקת דם באמצעותה ניתן לגלות מה הרמה של הנוגדנים לאלרגנים.
הטיפול מותאם באופן אישי למטופל, ובדרך כלל הטיפול יהיה משולב ויכלול שיטות להימנעות ולהקטנת החשיפה לאלרגן, לדוגמה הימנעות מאכילת מזון המעורר תגובה אלרגית או הימנעות מאימוץ חתול ומשהות בבית שיש בו פרוות חיות בכל מקום, טיפול תרופתי וטיפול אימונותרפיה.
יש מגוון תרופות יעילות למניעת אלרגיה או להקלה על התסמינים אם קיימת כבר תגובה אלרגית כלשהי, למשל תגובה אלרגית בפנים בעקבות חשיפה לפרוות חיות או תגובה אלרגית לעקיצה. יש תכשירים מסוגים שונים כמו תכשירים מונעי דלקת לאף, לעיניים ולעור, תרופות המכילות סטרואידים, משאפים, תרופות הניתנות בזריקה ועוד.
טיפול אימונותרפיה מבוסס על חיסון והזרקה תת עורית, זהו טיפול המומלץ במקרים שבהם חייבים להפחית את הרגישויות של המטופל, כאשר יודעים מהו הגורם האלרגני שגורם לתופעות השונות. את הטיפול בזריקות נהוג להתחיל רק אם הטיפול המניעתי והתרופתי אינם מצליחים.
האם יש דרך להקל על איכות השינה בזמן תגובה אלרגית?
ידוע כי תגובה אלרגית עשויה להשפיע על השינה ולגרום להפרעות שינה בדרגה קלה עד חמורה. לכן, במקרה שבו סובלים מתגובה אלרגית בשעות הלילה ומתקשים להירדם ולישון ניתן להקל על השינה באמצעות תרופה, אוורור החדר, שינה עם מכשיר ומסיכת CPAP או BPAP, מחולל חמצן להקלה על השינה בלילה. אם יודעים מהו האלרגן שגורם לתסמינים התגובה האלרגית ולקשיי שינה, יש להימנע מחשיפה לחומר המעורר את האלרגיה, למשל טיפול יסודי בקרדית האבק בחדר השינה.
לסיכום, ישראלים רבים סובלים מתגובות קלות עד חמורות לחומרים אלרגניים שונים, זו תופעה נפוצה וחשוב לפנות לרופא מומחה כדי לעבור אבחון מקצועי ולהתאים את הטיפול הנכון בהתאם לסימפטומים וסוג התגובה.
הכתבה באדיבות המומחים של היי מדיקל. המידע בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ ובדיקה אצל הרופא.