ערנות יתר

מהי הפרעת השינה הנקראת ערנות יתר? מהם הגורמים העיקריים לתופעה זו? כיצד התופעה משפיעה על איכות השינה ויכולות התפקוד ביום למחרת? האם אפשר להימנע ממנה ומה הטיפול המומלץ? המומחים של היי מדיקל הכינו כתבה בנושא ועונים על השאלות הנפוצות ביותר שלכם.

 

מהי ערנות יתר?

כל אדם חייב להקפיד על שינה טובה כדי לשמור על בריאותו ולאפשר לגוף להתאושש ולאגור אנרגיה. השינה היא צורך קיומי לכן הפרעות שינה משפיעות לרעה על כלל מערכות הגוף והתפקוד התקין שלהן. יש מגוון הפרעות שינה, ואחת התופעות השכיחות יחסית נקראת ערנות יתר, זהו מצב פיזיולוגי ונפשי של עוררות יתר במערכת העצבים ההיקפית (אוטונומית) ושל המערכת האנדוקרינית.

ערנות יתר – הגדרה: מצב של עוררות הגורם לאינסומניה (נדודי שינה), זו הפרעת שינה יחסית שכיחה הנובעת מסיבות שונות כמו חרדה, מתח נפשי, מחלות, תרופות שונות, היגיינת שינה לקויה, הרגלי שינה לקויים, בעיות במערכת העצבים ו/או במערכת האנדוקרינית. התופעה גורמת בין היתר לקשיי שינה מהותיים, איכות שינה ירודה, פגיעה בתפקוד היומיומי, תחלואה גבוהה ועוד.

 

מהם הגורמים לערנות יתר?

על פי נתוני ארגון הבריאות כ-15% מהאוכלוסייה סובלים מאינסומניה, ואחת הסיבות להפרעת השינה הנפוצה היא ערנות יתר. הגורמים המרכזיים לתופעה יכולים להיות פיזיולוגיים ונפשיים, וידוע כי הפרעת השינה עשויה להתפתח בגלל חרדה, מתח נפשי ודאגות בחיים, מצבי לחץ בעבודה ובחיים האישיים, גיל מבוגר (חוסר בהורמון השינה מלטונין), בעיות במערכת האנדוקרינית בדגש על בעיות בבלוטת האצטרובל האחראית על הפרשת מלטונין, תופעות לוואי של תרופות, מחלות שונות המשפיעה על השינה כמו מחלה ריאה חסימתית, הרגלי שינה לא טובים ועוד.

חשוב לדעת כי הבעיה אינה נובעת מפגם במרכז השינה במוח או מפגם כלשהו ביכולת האדם לישון, מאחר שהבעיה טמונה במרכז הערות. אגב, יש מטופלים המעידים כי הם חוששים ומלאי פחד מאי יכולת לישון בלילה, והחשש גורם לעוררות ומטריד את מנוחתם. לעיתים אלו אנשים שלא סבלו בעבר מבעיות הקשורות להפרעות שינה כמו אינסומניה, אך מצב מסוים בחיים הביא להפרעת השינה שגורמת להם לפחד ולחרדה שהם לא יוכלו להירדם, והלחץ הופך בפועל לנבואה המגשימה את עצמה והם לא מצליחים להירדם והם מתהפכים במיטה כל הלילה.

 

איך זה מפריע לשינה ותפקוד היומיומי?

כאמור, איכות שינה ירודה פוגעת בכלל מערכות הגוף וגורמת לתחלואה גבוהה יותר ולפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי. השינה נחוצה לאדם בכל גיל, היא מאפשרת למערכות הגוף להתאושש, להשתקם ולהתחזק, וידוע כי שינה טובה מונעת מחלות מסוכנת כמו סוכרת, השמנת יתר, מחלות לב וכלי דם וכו'.

אדם הסובל מתופעת ערנות יתר יתקשה להירדם בלילה ולישון מספיק שעות, לכן הוא חשוף למחלות שונות ובנוסף הוא נמצא בסיכון מוגבר למעורבות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה.

 

איך נמנעים מכך והאם חשוב לפרוק אנרגיה?

הטיפול בערנות יתר נקבע בהתאם לאבחון הגורמים, כאשר נדודי שינה והפרעות שינה נפוצות מאבחנים בדרך כלל במעבדת שינה. בהתאם לצורך הרופא ימליץ על תרופות שינה, ובלא מעט מהמקרים מפנים את המטופל שסובל מערנות היתר שמקשה עליו לישון לטיפול פסיכולוגי או לטיפול אצל פסיכיאטר (טיפול במצבי חרדה, מתח נפשי וכו').

המומחים של היי מדיקל ממליצים לכל אדם שסובל מתופעת ערנות היתר לעבור אבחון במעבדת שינה כמובן בהתאם להמלצת הרופא המטפל, כאשר החברה מציעה בדיקת שינה ביתית, ובנוסף כדאי לנסות פתרונות טבעיים ודרכים שונות להימנעות מההפרעה, לדוגמה:

  • הימנעות מקפה וממשקאות המכילים קפאין בשעות המאוחות של היום.
  • פעילות גופנית מאומצת לפריקת אנרגיה, עדיף בשעות הערב.
  • הימנעות משנת צהריים.
  • הרפיה לפני השינה.
  • התמודדות נכונה עם לחצי היומיום.

למידע

אולי יעניין אותך גם

קפנוגרף_800x457

קפנוגרף

מה זה מכשיר קפנוגרף? מי משתמש במכשיר זה? האם המכשיר מיועד רק עבור חולי ריאות? איך המכשיר עובד? אילו מדידות אפשר לבצע באמצעות המכשיר ולאיזה

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button