עייפות כרונית – מהן הסיבות ומהו הקשר לבעיות נשימה בשינה?

עייפות כרונית היא תסמונת שכיחה בחיים המודרניים ואחת התלונות הנפוצות ביותר עמן מתמודדים רופאי המשפחה. אנשים רבים חווים עייפות בדרגה זו או אחרת מסיבות שונות, כמו חוסר בשעות שינה, לחץ רב, מתח נפשי, מחלות, בעיות הקשורות לרמת ההמוגלובין בדם ועוד. עם זאת, עייפות מוגדרת כתחושה פיזית טבעית ורבים סובלים מהתופעה, אך כאשר העייפות נמשכת זמן רב ואינה חולפת גם לאחר מנוחה טובה, הבעיה מוגדרת כעייפות כרונית, ולאחרונה תסמונת התשישות הכרונית הוגדרה כמחלה.

עייפות כרונית

מהן הסיבות העיקריות לעייפות כרונית?

חשוב לדעת כי אבחון תסמונת העייפות הכרונית אינו פשוט, לעיתים המטופל מרגיש שהרופא לא מתייחס אליו ברצינות, ולפעמים סובלים מעייפות מוגברת למרות שאין בעיה רפואית. בעבר הלא רחוק הבעיה נקראה מחלת היאפים, ורופאים ואנשי מקצוע לא התייחסו ברצינות לבעיה. כיום, תסמונת התשישות הכרונית נחשבת כמחלה לכל דבר ועניין, הגורמים העיקריים לבעיה הם מחלות ויראליות כמו מחלת הנשיקה, הרפס, שפעת וכדומה. בנוסף, יש סיבות שכיחות להתפתחות המחלה כגון:

• אנמיה
• זיהומים כרוניים
• מחלות התוקפות את מערכת החיסון
• סרטן
• מחלות אופייניות של בלוטות, לרבות סוכרת והיפותירואידיזם
• הפרעות שינה כמו דום נשימה בשינה
• מחלות לב כרוניות
• מחלות של מערכת העצבים ומערכת השרירים
• זיהום ויראלי כמו מחלת הנשיקה
• מחלות ריאה כרוניות
• סטרס ומתח נפשי
• בעיות במקום העבודה, בזוגיות, עם הילדים וכדומה

 

כאמור, בין הסיבות לתסמונת העייפות הכרונית יש גם גורמים הקשורים לבעיות במערכת הנשימה, לדוגמה תסמונת דום נשימה בשינה ומחלת ריאה חסימתית. כתוצאה מפגיעה באיכות השינה, למשל יקיצות מרובות והפסקות נשימה תכופות במהלך השינה, נפגעת איכות השינה. לכן, מטופלים הסובלים מהפרעות נשימה שונות סובלים בדרך כלל גם מתשישות ומעייפות מוגברת בשעות היום, זו סכנה מוחשית וקריטית כיוון שהמטופלים מתקשים להתרכז ולתפקד במהלך היום, הם מעורבים יותר בתאונות דרכים ובתאונות עבודה, וחשוב לטפל בבעיה כדי להקל על סבלם ולשפר את איכות חייהם.

מחקרים חדשים בנושא תסמונת העייפות הכרונית גילו גורמים העלולים להחמיר את העייפות, למשל חוסר בפעילות גופנית, הפרעות רגשיות שונות, לחץ נפשי או חברתי ובעיקר הפרעות שינה, ביניהן כאמור גם תסמונת דום נשימה בשינה

 

אבחון וטיפול

עד כה, אין עדיין בדיקה יחידה לאיתור ולאבחון עייפות כרונית, והאבחון הוא קליני ומבוסס בדרך כלל על תשאול, בדיקת ההיסטוריה הרפואית ואבחון תסמינים כמו רגישות בבלוטות הלימפה, כאבי ראש וגרון, כאבי שרירים, שינה לא טובה הגורמת לתחוש ת עייפות מוגברת בבוקר ולאורך כל היום, כאבי פרקים ועוד.

לאחר אבחון התסמונת הרופא ימליץ על טיפול מתאים, בהתאם לממצאים ולתסמינים שהתגלו בבדיקה הקלינית והגופנית. אם המטופל מתקשה לישון היטב בלילה בגלל תסמונת דום נשימה בשינה או עקב הפרעת שינה אחרת, לרוב הוא יקבל המלצה על מכשיר סיפאפ, אך יש להתרגל לשינה עם מסכה על הפנים כל הלילה.

למידע

אולי יעניין אותך גם

קפנוגרף_800x457

קפנוגרף

מה זה מכשיר קפנוגרף? מי משתמש במכשיר זה? האם המכשיר מיועד רק עבור חולי ריאות? איך המכשיר עובד? אילו מדידות אפשר לבצע באמצעות המכשיר ולאיזה

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button