מהי מחלת ריאה חסימתית כרונית COPD? מה הגורמים להתפרצות מחלת ריאה חסימתית? מה התסמינים העיקריים של COPD? האם ישנם סימני אזהרה? כיצד מאבחנים את המחלה? איך ממשיכים בחיים אם סובלים ממחלת ריאה חסימתית? האם ניתן לטפל במחלת ריאה חסימתית כרונית? המומחים של חברת היי מדיקל, החברה המובילה בישראל ליבוא ולשיווק מכשור רפואי לסיוע נשימתי הכינו כתבה בנושא.
מה זה COPD?
COPD(חסמת הריאה), ראשי תיבות של Chronic Obstructive Pulmonary Disease, הינה מחלת ריאה חסימתית כרונית הגורמת להיצרות הדרגתית של דרכי הנשימה. בפועל, זהו שם כולל למגוון מחלות ריאה חסימתיות כרוניות ובלתי הפיכות, והמחלות השכיחות ביותר בקבוצה זו הן נפחת (אמפיזמה) וברונכיטיס כרונית (דלקת סימפונות כרונית).
בעבר היה מקובל לחלק מחלת ריאה חסימתית לשתי מחלות שונות, כלומר נפחת ודלקת סימפונות כרונית, אך כיום רוב החולים סובלים משילוב של שתי המחלות. אמפיזמה (נפחת) מתאפיינת בהיצמדות של נאדיות הריאה, בהרס הדפנות בין שקי האוויר ואיבוד האלסטיות של הריאה. ברונכיטיס כרונית מתאפיינת בעיבוי הדפנות של דרכי הנשימה וכליאת האוויר בריאות, לכן סובלים מייצור מוגבר של כיח וליחה.
החוקרים גילו בשנים האחרונות כי שתי המחלות מופיעות לרוב יחד ומאחר שהביטוי הקליני שלהם דומה, כיום מאבחנים את החולים עם מחלת ריאה חסימתית כרונית COPD. שכיחות המחלה נמצאת בקו עלייה, ומידי שנה מתים ממנה מעל 3 מיליון אנשים בעולם, ובישראל מתים מהמחלה כ-3,000 אנשים בשנה, כאשר גברים נוטים לסבול ממנה יותר ביחס לנשים.
לאחר שענינו על השאלה מה זה COPD, חשוב לציין כי מחלת הריאה החסימתית הכרונית מלווה בקשיי נשימה, בליחה מוגברת המעוררת שיעול, והסיבה המרכזית למחלה היא עישון כבד ו/או חשיפה מוגברת לזיהום אוויר ועשן.
מהם הגורמים ל-COPD?
הגורמים העיקריים למחלת ריאה חסימתית הם:
עישון כבד – עישון כבד מהווה את הגורם העיקרי ל-COPD בגלל העשן והחומרים המצויים בטבק ומוצרי עישון אחרים אשר גורמים לגירוי קשה ולנזק לדרכי האוויר ולריאות.
זיהום אוויר – חשיפה מוגברת לעשן ולזיהום אוויר מהווה גורם מרכזי להתפתחות המחלה. בעיקר, עבודה בסביבה שיש בה כימיקלים רעילים, אדים מסוכנים וחומרים מגרים אחרים, כמו גם חשיפה גבוהה לזיהום אוויר לאורך זמן ולעישון פסיבי.
גנטיקה – התורשה עשויה להשפיע על התפתחות המחלה, לרוב על רקע של הפרעה גנטית מסוג Alpha 1 Antitrypsin Deficiency.
אסתמה – אסתמה חריפה וממושכת ללא טיפול עלולה במקרים מסוימים להביא למצב דומה ל-COPD.
תסמינים למחלת ריאה חסימתית כרונית COPD
התסמינים העיקריים של המחלה הינם:
- שיעול מוגבר עם הפרשות ליחה (או ללא ליחה).
- שיעול וייצור גבוה של כיח.
- התקפים חוזרים של קוצר נשימה, לרוב במאמץ קל עד גבוה.
- צפצופים וחרחורים בזמן נשימה.
- תחושה של לחץ באזור החזה המתגבר בזמן שיעול.
- עייפות כרונית בגלל קשיי נשימה.
- אובדן משקל.
- יתר לחץ דם ריאתי.
- זיהומים חוזרים בריאות ובדרכי הנשימה.
- דיכאון.
- הפרעות וקשיי נשימה בשינה.
חשוב לציין כי מחלת ריאה חסימתית כרונית מתפתחת ומחמירה עם הזמן באופן הדרגתי, והתחלואה העולמית ב- COPD הולכת וגוברת עם השנים. כיום, המחלה מהווה אחד מגורמי הסיכון העיקריים למוות או לנכות. המחלה אופיינית בעיקר לגילאי 55 ומעלה, כאשר גברים סובלים מהמחלה יותר בהשוואה לנשים.
האם קיימים סימני אזהרה?
מעל 80% מהחולים ב-COPD הם מעשנים כבדים, בהווה או בעבר, ורוב החולים הם בטווח הגילים 50 – 60, בעיקר גברים. המחלה מתפתחת באופן הדרגתי לאורך השנים, לכן מומלץ למעשנים כבדים ולאנשים שנחשפים לזיהום אוויר מוגבר ולחומרים מסוכנים לעבור בדיקה תקופתית החל מגיל 50.
במקרים רבים הסימפטומים מתחילים להופיע אחרי גיל 40, לכן חשוב להתייחס נכון לסימני אזהרה מקדימים כגון: שיעול ההולך ומחריף עם הזמן, עם או ללא ליחה, שיעול חזק המלווה בכיח בשעות הבוקר, תחושת לחץ בחזה, קושי בנשימה לאחר מאמץ קל, צפצופים בנשימה, תשישות ועייפות כרונית, זיהומים חוזרים בריאות ובדרכי הנשימה.
אנשים רבים מייחסים לתסמינים המוכרים של המחלה כתופעה טבעית בגלל הידרדרות בתפקוד ובמצב הבריאותי בגלל עישון, והם מייחסים את הזיהומים החוזרים בריאות ובדרכי הנשימה להתקררות ולמחלות מזדמנות, ויש הסבורים כי תשישות וקוצר נשימה נובעים בגלל ירידה בכושר הגופני. למעשה, אלו סימני אזהרה המחייבים התייחסות נכונה ומומלץ לפנות לרופא כאשר הסימפטומים האלו מופיעים. כמו כן, חשוב להיוועץ עם הרופא כאשר סובלים מחום פתאומי עם ליחה מוגברת, קוצר נשימה ובגלל שינוי בגוון הליחה.
כיצד ניתן לאבחן COPD?
אבחון COPD מבוסס על בדיקת ההיסטוריה הרפואית של המטופל, בדיקה גופנית, בדיקת תפקודי ריאות (ספירומטריה), ולעיתים משלבים בדיקות דימות. קל יחסית לאבחן את המחלה, והבדיקה המדויקת לאבחון המחלה היא בדיקת תפקודי ריאות.
בבדיקת תפקודי ריאות הנבדק נושף אוויר לצינור (ספירומטר) לצורך מדידת פרמטרים שונים בנשימה. הבדיקות לאבחון המחלה אינן פולשניות.
איך ממשיכים בחיים בשילוב COPD?
המחלה גורמת לנזק בלתי הפיך לריאות, לכן הטיפול מבוסס בעיקר על הקלה בסימפטומים של הבעיה. חשוב לאתר את המחלה מוקדם ככל הניתן כדי להציע טיפול מונע לשיפור איכות חיי המטופל. ככל שמגלים מוקדם יותר את המחלה כך ניתן למנוע דרדור במצבו של המטופל ולהאריך את חייו.
הטיפול הראשוני והחשוב ביותר הוא הפסקת עישון כדי למנוע מהמחלה להתפתח ולגרום לנזקים חמורים יותר. כמו כן, רצוי לשלב פעילות גופנית המותאמת לחולים, למשל שיקום נשימתי הכולל תרגילים שונים. חשוב לקבל חיסונים נגד דלקת ריאות ושפעת, ויש טיפול תרופתי בעיקר בעזרת משאפים להרחבת הסמפונות.
במקרים קשים של המחלה הרופא ימליץ למטופל להשתמש במכשיר CPAP. מכשיר סיפאפ משפר את איכות חייו של המטופל, ויש להתרגל למסכה. במקרים קיצוניים הטיפול הסופי שיוצע למטופל יהיה השתלת ריאה.
הכתבה באדיבות חברת היי מדיקל, החברה משווקת מכשור רפואי כמו מכשיר CPAP, מחולל חמצן נייד ונייח, מסכות CPAP, מכשירי BPAP, ציוד מתכלה ובנוסף החברה מתמחה בבדיקת שינה ביתית.
המידע בכתבה זו הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף להיוועצות עם הרופא המטפל. למידע נוסף, לייעוץ מקצועי ולהתאמת טיפול רפואי יש לפנות לרופא!