טרכיאומלציה

הפרעות בגרון ובקנה הנשימה הן תופעה נפוצה בעיקר אצל ילדים, זו בעיה מולדת במקרים רבים, עם זאת התופעה עלולה להתפתח עקב לחץ חיצוני או נזק שניוני כתוצאה מגורמים שונים כגון: גידולים, ציסטות, טראומה, הרחבה של עורק הריאה, עקמת ועוד. כדאי לדעת כי התופעה שכיחה מאוד אצל פגים ובקרב ילדים הסובלים ממומים מולדים, התופעה מתאפיינת בקנה נשימה רך, ויש תסמינים מוכרים כמו צרידות, נשימה רועשת, שיעול נבחני ועוד.

טרכיאומלציה
הגדרה רפואית של טרכיאומלציה

טרכיאומלציה, באנגלית Trcheomalacia, היא תופעת יחסית שכיחה המאופיינת בקנה נשימה רך מדי. מקור הביטוי הוא בשפה היוונית, כאשר טרכיאה = קנה נשימה, מלציה = רכות. כאשר המטופל נושם, קנה הנשימה שלו קורס עקב זרימת ומעבר האוויר, בעיקר בזמן מאמץ ובמהלך נשימה מאומצת. כתוצאה מקריסת קנה הנשימה נגרמת חסימה של הקנה בדרגות חומרה שונות, ולאחר אבחון מקצועי מתאימים את הטיפול הנכון, בין היתר על סמך חומרת המקרה, גיל המטופל והסימפטומים.

קנה נשימה רך הוא מצב שבו הסחוס שתפקידו לשמור על דרכי הנשימה ולאפשר מעבר חופשי של אוויר לריאות אינו מתפקד היטב בגלל רכותו, לכן קנה הנשימה קורס בצורה חלקית, בעיקר במצבים של נשימה עמוקה וזרימת אוויר מוגברת, לדוגמה במהלך פעילות גופנית מאומצת, טיפוס במדרגות וכיוצא בזה.

כדאי לדעת כי אצל אדם בריא, קנה הנשימה ברוב המקרים נפתח מעט במהלך שאיפת האוויר והקנה מצטמצם בזמן נשיפת האוויר החוצה מהריאות, אצל מטופל המאובחן בתופעת טרכיאומלציה תהליכים אלה מוגזמים לכן מתרחשת קריסה של דרכי הנשימה בזמן נשיפת האוויר החוצה. ללא טיפול ואם המצב מחמיר, דרכי הנשימה הגדולות יתרחבו גם הן, ומצב זה מכונה בעולם הרפואה כברונכומלציה.
תסמינים מוכרים של התופעה

לתופעת הטרכיאומלציה יש תסמינים ידועים כגון:

קריסת דפנות קנה הנשימה – התופעה קורית כאשר קירות קנה הנשימה חלשים או שמופעל עליהם לחץ כלשהו. קנה הנשימה עלול לקרוס עקב היפוטוניה של קנה הנשימה. כאשר חלק מקנה הנשימה מתמוטט, קורס וחולף על פני האזור שבו קנה הנשימה מתפצל לשתי הריאות – התופעה נקראת ברונכומלציה.

נשימה רועשת – אחד התסמינים השכיחים של טרכיאומלציה הוא נשימה רועשת או קשה, בדרך כלל בחודשים הראשונים לאחר לידת התינוק. תופעה זו מולדת ונפוצה אצל פגים וילדים, היא עלולה להביא לבעיות בריאותיות נוספות כמו ריפלוקס, מום בלב ועיכוב התפתחותי. הנשימה הרועשת בדרך כלל חולפת מאליה לאחר מספר חודשים, וניתן לסייע לתינוק באמצעות שינוי תנוחתו בזמן השינה וכאשר אוחזים ומערסלים אותו בידיים. תינוק המאובחן עם הבעיה הבריאותית עשוי לסבול מבעיות נשימה המחמירות בזמן בכי, שיעול, הצטננות, גודש באף והנקה או האכלה.

אבחון

יש גישות שונות לאבחון טרכיאומלציה, האבחון כולל בדרך כלל בדיקת תפקודי ריאה, בדיקת PEF למדידת מהירות השאיפה של אוויר, בדיקה גופנית כללית ובדיקות הדמיה כמו MRI או CT. בהתאם לצורך, הרופא ימליץ על בדיקות נוספות כמו ברונכוסקופיה המתבצעת בעזרת סיב אופטי ובגישה הזעיר פולשנית, זו השיטה מומלצת כיום לאבחון התופעה.

טיפול

הטיפול המומלץ כיום לילדים ולמבוגרים המאובחנים עם תופעת טרכיאומלציה מתמקד בתסמיני הבעיה, ובמקרים החמורים הרופא יכול להמליץ על הליך כירורגי. במקרים הקלים והבינוניים של הבעיה מקובל לטפל בתסמינים בלבד באמצעות שימוש קבוע ב-Nebulizers, סטרואידים במינון נמוך, משאפים, אנטיביוטיקה במקרה של זיהומים בדרכי הנשימה, והטיפול המומלץ על ידי המומחים הוא שימוש במכשיר סיפאפ (CPAP). המכשיר מזרים אוויר בלחץ חיובי ומתמשך וכך מונעים מקנה הנשימה לקרוס בזמן מעבר האוויר פנימה והחוצה.
להזמנת מכשיר סיפאפ לצורך טיפול בטרכיאומלציה – צרו קשר עוד היום עם נציגי השירות של היי מדיקל או השאירו פרטים ליצירת קשר באתר.

 

למידע

אולי יעניין אותך גם

קפנוגרף_800x457

קפנוגרף

מה זה מכשיר קפנוגרף? מי משתמש במכשיר זה? האם המכשיר מיועד רק עבור חולי ריאות? איך המכשיר עובד? אילו מדידות אפשר לבצע באמצעות המכשיר ולאיזה

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button