טיפול בנחירות: דרכים ושיטות

מהן נחירות? מה גורם לנחירות? איך מטפלים בנחירות? מתי הנחירות הופכות לבעיה המחייבת אבחון וטיפול? האם הנחירות הן תופעת לוואי של הפרעות נשימה? מהן השיטות המומלצות והיעילות ביותר לצורך טיפול בנחירות? המומחים של חברת היי מדיקל הכינו מדריך מקצועי ומקיף בנושא שמטריד נשים וגברים כאחד.

 

טיפול בנחירות

למה זה קורה?

נחירות נגרמות עקב היצרות המעברים בדרכי הנשימה העליונות והן מעידות על תנגודת מוגברת לזרימה חופשית ותקינה של האוויר. כאשר אנחנו ישנים השרירים בגופנו רפויים, כולל השרירים בדרכי הנשימה העליונות, וכאשר האוויר עובר בין הרקמות באזור נוצר מעין רטט וכך שומעים את הנחירה. בדרך כלל קול הנחרה נוצר בעת שאיפת האוויר אך לעיתים ניתן לשמוע נחירות עזות גם בנשיפה.

 

מה גורם לנחירות?

ובכן, הסיבות העיקריות לתופעת הנחירות הן:

  • עודף משקל והשמנת יתר.
  • בעיות במבנה עצמות הפנים.
  • גודש באף או אף סתום, לרבות נזלת כרונית.
  • שקדים מוגדלים.
  • זיהום בדרכי הנשימה העליונות.
  • עדות לתסמונת דום נשימה בשינה. התסמונת גורמת לירידה משמעותית ברמת החמצן בדם ולפגיעה באיכות השינה, לכן החולים סובלים מהפרעת שינה קשה ומיקיצות רבות במהלך הלילה, מקשיי ריכוז ותפקוד במהלך היום בגלל עייפות מוגברת, מסיכון למחלות לב וכלי דם, ומסיכון משמעותי למחלות קשות כמו שבץ ויתר לחץ דם.
  • תת פעילות של בלוטת התריס.

על פי הסטטיסטיקה כ-50% מהאנשים נוחרים בדרגה זו או אחרת, כאשר גברים נוטים לנחור יותר מנשים בגיל הפוריות, אך לאחר גיל המעבר שכיחות התופעה דומה יחסית בין גברים לנשים. כמו כן, שכיחות הנחירות עולה ככל שמשקל האדם עולה, במיוחד אם סובלים מהשמנה צווארית או בטנית.

 

איך מטפלים בנחירות?

יש שיטות שונות לצורך טיפול בנחירות, וחשוב לעבור אבחון על מנת להתאים את הטיפול הנכון והמיטבי לאדם. טיפול בנחירות מתחיל לרוב בשינויים באורח החיים, ואם הטיפול המניעתי לא עוזר הרופא ימליץ בדרך כלל על אביזרים ותכשירים שונים, ובהתאם לצורך ועל פי תוצאות הבדיקה במעבדת שינה, הרופא ימליץ על התערבות כירורגית.

שינוי תנוחה – שינה על הגב עשויה להגביר את הנחירות לכן מומלץ לשנות תנוחה ולישון על הצד. כמו כן, ניתן לרכוש ברשתות הפארם אביזרים מיוחדים המסייעים לישון על הצד ועל הבטן, וכך במהלך השינה לא מתהפכים לשינה על הגב.

הגבהת הראש – כדאי להגביה את הראש כדי להקל על זרימת האוויר בדרכי הנשימה העליונות, אפשר להגביר את הראש באמצעות כרית נוספת או על ידי כוונון ראש המיטה, ככל שאפשר. ההמלצה של אנשי המקצוע היא להגביה את הראש בכ-10 ס"מ לפחות כדי להביא להקלה על הנשימה בלילה.

כדור (טניס) – טיפול בנחירות באמצעות שינוי תנוחת השינה בעזרת כדור טניס רגיל (כדאי לעטוף את הכדור בבד). שינוי תנוחת השינה יכול להעלים את הנחירות לחלוטין ובמקרים רבים ניתן בעזרת כדור טניס להפחית באופן משמעותי את הנחירות כאשר ישנים על הגב.

הורדה במשקל – אחת מהסיבות המרכזיות לנחירות נובעת ממשקל עודף, לכן חשוב להפחית במשקל. כדאי לדעת כי ירידה במשקל יכולה להפחית משמעותית את הנחירות ואפילו להעלים את התופעה לחלוטין, במיוחד אם בעקבות הפחתת המשקל יש ירידה של רקמת השומן באזור הגרון והצוואר.

פעילות פיזית – חשוב לשלב פעילות גופנית באופן מסודר וקבוע, ומעבר ליתרונות הבריאותיים של הפעילות הפיזית והספורטיבית, שרירי הגרון מתחזקים וכך הפעילות הגופנית יכולה להפחית את תדירות ועוצמת הנחירות.

להימנע משתיית אלכוהול – יש להימנע מצריכת אלכוהול בשעות המאוחרות ולפני השינה, מאחר שאלכוהול גורם לרפיון שרירים באזור של דרכי הנשימה העליונות.

להימנע מעישון – חשוב להפסיק לעשן ואם מתקשים בכך מומלץ להימנע מעישון לפני השינה, ומחקרים גילו כי עישון מגביר משמעותית את הסיכון לנחירות.

אף סתום או גדוש – אם סובלים מאף סתום או גדוש קשה לשאוף אוויר ועלולים לסבול נחירות חזקות, לכן כדאי להקל על הגודש באף באמצעות תכשירים ייעודיים כמו תרסיס של טיפות מי מלח או תרופה להפחתת הגודש באף. אם סובלים מאלרגיות שגורמות לגודש באף יש ליטול תרופה אנטי היסטמין בהתאם להמלצת הרופא.

 

טיפול בנחירות בעזרת אביזרים

כדי להתאים טיפול בנחירות חשוב לעבור אבחון מקצועי על ידי רופא מומחה לטיפול בנחירות. כפי שציינו, בשלב הראשון מנסים לטפל בתופעת הנחירות באמצעות שינויים באורח החיים, אך אם השינויים לבדם אינם מקלים על התופעה או מונעים את הנחירות עוברים לשלב הבא בו מטפלים בתופעה בעזרת אביזרים שונים.

אחת משיטות הטיפול היעילות והמומלצות היא בעזרת שינה עם מסכת CPAP. מכשיר CPAP מזרים אוויר בלחץ חיובי קבוע ומתמיד דרך המסכה אותה חובשים על הפנים בזמן השינה בלילה. האוויר המוזרם שומר על דרכי הנשימה העליונות פתוחות ומונע את ההתנגדות באזור שגורמת לרעש הנחירות.

ישנם אביזרים נוספים שיכולים להקל או למנוע את הנחירות, לדוגמה התקן דנטלי ורצועות מיוחדות לאף שגורמים להרחבת הנחיריים ולהקלה על מעבר האוויר.

 

האם נחירות הן תופעת לוואי של הפרעות נשימה?

ראוי לציין כי בניגוד למה שרוב האנשים חושבים, אין לנחירות קשר ישיר לאף ולסינוסים, מאחר שהתופעה נגרמת באזור הלוע, ולמעשה נחירות מוגדרות כרעש נשימתי. הרעש נוצר בדרך כלל בזמן שאיפת האוויר בעקבות הרטט ברקמות הרכות של הלוע.

בתוך כך, נחירות נחשבות לתופעת לוואי של הפרעות נשימה, והן עלולות להעיד על תסמונת דום נשימה בשינה, מחלה המסכנת את חיי האדם ומחייבת טיפול מתאים. יחד עם זאת, יש מקרים שבהם הנחירות נגרמות בגלל גודש באף, מבנה אנטומי בעייתי של עצמות הפנים, נזלת כרונית, השמנה ועוד. לכן, אם סובלים מבעיות כמו הפרעות נשימה בשינה – הנחירות מהוות את אחד מהתסמינים המובהקים של הפרעות נשימה במהלך השינה.

יש מגוון הפרעות נשימה בשינה, ולאחר אבחון על ידי רופא מומחה לטיפול בנחירות ניתן להתאים את הטיפול האופטימלי, ואם הנחירות מעידות על תסמונת דום נשימה בשינה, בדרך כלל הטיפול המומלץ מבוסס על מכשיר CPAP.

 

מתי נחירות הופכות לבעיה שצריך לטפל בה?

לאחר שהבנו מה גורם לנחירות וכיצד ניתן לטפל בתופעה, חשוב להדגיש כי הנחירות עצמן אינן מהוות סיכון לבריאות ולחיי האדם, אך הנחירות עשויות להעיד על בעיה רפואית חמורה לכן חייבים לעבור אבחון רפואי. נחירות מהוות במקרים מסוימים סימן אזהרה למחלות ולבעיות חמורות כמו דום נשימה בשינה, הפרעות נשימה בשינה כמו Sleep Apnea וכדומה. לכן, אם מעבר לנחירות עצמן יש תסמינים כמו כאבים או תעוקה באזור החזה בעת מאמץ, עייפות מוגברת במהלך היום, תשישות הגורמת להירדמות תוך כדי שיחה או אכילה, קשיי נשימה ותחושת מחנק במהלך השינה בלילה וכד' – חשוב להגיע לרופא מומחה כדי להתייעץ ולעבור אבחון.

 

באיזה שלב כדאי לפנות לייעוץ רפואי?

כדאי לפנות לייעוץ רפואי במצבים הבאים:

  • נחירות קולניות וכבדות המפריעות לבן או לבת הזוג ולשאר בני המשפחה.
  • עייפות מוגברות בשעות היום.
  • הפרעות שינה בעקבות הנחירות.
  • תחושת מחנק ו/או קשיי נשימה בזמן השינה.
  • יקיצות מרובות במהלך השינה.
  • השינויים באורח החיים לא הקלו או מנעו את הנחירות.

למידע נוסף בנושא טיפול בנחירות ולייעוץ מקצועי לרכישת מכשיר CPAP – אנא צרו קשר עוד היום עם המומחים של חברת היי מדיקל.

למידע

אולי יעניין אותך גם

כאבי גם אחרי שינה ממושכת

כאבי גב אחרי שינה

מדוע רבים מתלוננים על כאבי בוקר אחרי שינה, כלומר כאבי גב בבוקר המקשים על קימה מהמיטה. מהם הגורמים לתופעה הנפוצה של כאבי גב לאחר שינה

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button