הפרעות שינה בגיל השלישי

שינה היא צורך בסיסי וחיוני לכל אדם בכל גיל, וחשיבותה עולה בגיל השלישי. שינה איכותית נחוצה לבריאות פיזית ונפשית תקינה, היא משפרת את הזיכרון, מצב הרוח והתפקוד היומיומי. למרות זאת, הפרעות שינה הופכות נפוצות יותר עם העלייה בגיל ויכולות לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים. המומחים של היי מדיקל הכינו כתבה בנושא הפרעות שינה בגיל השלישי, ובכתבה זו נסקור את המקורות להפרעות שינה בגיל השלישי, סוגי ההפרעות השכיחים, דרכי האבחון והטיפול המומלצים.

 

חשוב לציין כי רבים מבני גיל השלישי סובלים מהפרעות שינה, עד כדי 50%-60% מכלל אוכלוסיית גיל הזהב. התופעה נחשבת לטבעית אך היא משפיעה על איכות חיי הקשישים וגורמת ללא מעט סבל עבורם, ובנוסף הפרעות שינה עלולות לגרום לתחלואה גבוהה ולהיווצרות בעיות בריאותיות חמורות. לפי נתוני משרד הבריאות למעלה מ-50% מבני גיל הזהב בישראל סובלים מהפרעות שינה שונות ומקושי להירדם בלילה, מיקיצה מוקדמת ומהפרעות שינה אחרות. למרות שכיחות התופעה כדאי לדעת כי ישנם פתרונות מוכחים לשיפור איכות השינה אצל בני הגיל השלישי.

 

מבנה השינה בקרוב בני הגיל השלישי

מאפייני מבנה השינה אצל בני הגיל השלישי שונים ממבנה השינה בקרב צעירים. השינה בגיל השלישי מתאפיינת בעלייה בשיעור השלבים 1 ו-2 של השינה, מספר רב של התעוררויות במהלך השינה בלילה וגם שעות השינה מתקצרות, כלומר יש ירידה במספר שעות השינה וביעילותה, בגלל הירידה בשלבי השינה העמוקה ושנת החלום.

 

שכיחות הפרעות השינה באוכלוסיית הגיל השלישי

יש מגוון הפרעות שינה באוכלוסיית הגיל השלישי, והפרעת השינה הנפוצה ביותר היא אינסומניה, כלומר נדודי שינה. שכיחות האינסומניה באוכלוסייה הכללית הינה כ-10% עד 20%, ושכיחות התופעה באוכלוסיית הגיל השלישי כפולה, כאשר נשים סובלות מאינסומניה בשיעור כפול מאשר גברים.

תסמונת הרגליים העצבניות שכיחה מאוד באוכלוסיית הגיל השלישי, ושיעורה עומד על כ-20% עד 30%. התסמונת נפוצה יותר בקרב נשים בגיל השלישי.

כמו כן, כ-4% מהגברים וכ-2% מהנשים בגיל השלישי סובלים מהפרעת השינה המוכרת שנקראת דום נשימה חסימתי בשינה. זו הפרעת שינה שכיחה יחסית, לרוב בקרב בעלי משקל עודף. בנוסף לזאת, קיימת גם הפרעת התנהגות בשנת חלום המאופיינת בשינה עם ריצודי עיניים מהירים, ושכיחות ההפרעה היא כ-0.5%.

 

מה המקור של הפרעות השינה בגיל השלישי?

הפרעות שינה בגיל השלישי נובעות מכמה גורמים ידועים כגון:

  • שינויים ביולוגיים בגוף – ככל שמתבגרים ישנם שינויים רבים בגוף האדם, ובגיל השלישי ניתן לראות את השפעתם של המנגנונים הביולוגיים המשתנים, ובהם גם המנגנון האחראי על דפוס השינה ומצב הערות. מנגנון השינה אחראי בין היתר על ייצור הורמונים (למשל הורמון השינה מלטונין), ובגיל הזהב הפרשת ההורמונים פוחתת ככל שהזמן חולף, לכן שעות השינה של הקשישים מתקצרות והשינה של רבים מבני גיל הזהב משתבשת.
  • השפעות פסיכולוגיות – בגיל הזהב השכיחות של תופעות פסיכולוגיות כמו חרדות, מתח ודיכאון, הן שכיחות יותר. אלו תופעות פסיכולוגיות הגורמות בדרך כלל להפרעות שינה אצל קשישים, ולא מעט מבני גיל הזהב סובלים מהתופעות הללו.
  • מחלות ותרופות – בגיל הזהב סובלים ממחלות שונות הדורשות ברוב המקרים טיפול תרופתי. לא מעט מהתרופות למחלות השכיחות בקרב בני גיל הזהב משפיעות לרעה על מנגנון השינה, יש לא מעט תרופות המשבשות את דפוסי השינה, משפיעות על מנגנון ויסות השינה והתרופות עשויות לגרום גם לעייפות מוגברת.
  • אינסומניה (נדודי שינה) – הפרעת השינה הנפוצה ביותר בקרב בני גיל הזהב היא אינסומניה, כלומר קשיי הירדמות ושמירה על שינה רציפה. האינסומניה גורמת לשינה להיות מקוטעת ולא איכותית, לכן רבים מהקשישים מתעוררים במהלך השינה ומתקשים להירדם מחדש, הם מתחילים להסתובב ברחבי הבית ולחפש אחר תעסוקה, ובגלל השינה שאינה מספיקה הם סובלים מעייפות מוגברת במהלך היום, מקשיי הירדמות בלילה, מתחושת נמנום במהלך היום ומהירדמות מול מסך הטלוויזיה.

 

אבחון הפרעות שינה בגיל הזהב

בגיל השלישי מבנה השינה משתנה בגלל שינויים פיזיולוגיים ושינויים אחרים המתרחשים עם הגיל. כדי לאבחן הפרעות שינה בגיל השלישי יש לבצע הערכה מקיפה ונכונה על מנת להבין איזו הפרעת שינה קיימת ולהתאים את הטיפול המיטבי.

חשוב לזכור כי חלק מהתלונות על הפרעות שינה בגיל מבוגר נובעות משינויים פיזיולוגיים, תרופות, מתח נפשי והשפעות פסיכולוגיות אחרות. לכן, יש מצבים שבהם אין צורך לטפל אלא רק לספק הסבר וטיפים לשיפור השינה. אבחון הפרעות שינה בגיל הזהב מבוסס על בדיקות שונות, וכיום ניתן לעבור בדיקת שינה ביתית במקום לעבור את הבדיקה במכון שינה רחוק מהבית.

באופן כללי, בשלב האבחון הראשון, הרופא משוחח עם האדם המבוגר ובוחן את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, ובהתאם לצורך הוא יפנה אותו לבדיקה שינה במעבדה או בבית.

מומלץ לבני הגיל השלישי לעקוב באופן תדיר אחר איכות השינה שלהם, וחשוב לשוחח עם בני גיל הזהב ולבדוק כמה פעמים הם מתעוררים בלילה, האם הם מצליחים להירדם מחדש לאחר התעוררות, נחירות, לחת נפשי ועוד.

 

טיפול מומלץ

יש להתאים את הטיפול בהתאם לממצאי האבחון, לרבות התוצאות של בדיקת שינה ביתית או בדיקה במכון שינה. ניתן להתאים אביזרי עזר המקלים על השינה בלילה, למשל מכשיר סיפאפ או ביפאפ, אפשר להקנות דפוסי שינה טובים יותר, לשפר את היגיינת השינה, לשנות תרופות, להציע משטר תזונתי בריא יותר, לשנות תנוחת שינה, להקפיד על פעילות גופנית, להשיל קילוגרמים עודפים וכדומה.

הרופאים יכולים להציע טיפול תרופתי להפרעות שינה שונות אצל מבוגרים, אך טיפול זה פחות מומלץ במקרים של הפרעות שינה חולפות. עולם הרפואה מציע מגוון פתרונות ושיטות טיפול להפרעות שינה בגיל השלישי, וניתן להסתייע באביזרי עזר אם האבחון קבע שהפרעת השינה נובעת מבעיות והפרעות נשימה, כמו דום נשימה חסימתי בשינה. במצב זה הטיפול היעיל והמומלץ הוא בעזרת מכשיר CPAP.

למידע נוסף ולייעוץ מקצועי לרכישת מכשור רפואי לסיוע נשימתי עבור בני הגיל השלישי – צרו קשר עוד היום עם חברת היי מדיקל!

למידע

אולי יעניין אותך גם

Singlet oxygen

חמצן סינגלטי

מה זה חמצן סינגלטי? במה הוא שונה מחמצן טבעי ורגיל? כיצד הוא יכול לסייע ובמה הוא יעיל? איך ממירים את החמצן הטבעי באוויר לחמצן סינגלטי?

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

Call Now Button