ביעותי לילה

מה זה ביעותי לילה? מתי מתרחשים ביעותי לילה? האם התופעה אופיינית רק לילדים או שגם מבוגרים סובלים ממנה? מהם הגורמים לתופעת ביעותי לילה אצל ילדים? איך להתמודד עם התופעה? המומחים של היי מדיקל הכינו מדריך בנושא ועונים על כל השאלות הנפוצות שלכם.

 

מהם ביעותי לילה?

אחת מהפרעות השינה השכיחות בקרב ילדים היא התופעה של ביעותי לילה, התופעה מכונה גם חלום בלהות, ובאנגלית היא נקראת: Sleep Terror Disorder. הפרעת השינה אופיינית בעיקר לילדים עד גיל 5 (כ-15% מהילדים חווים את ההפרעה), אך היא יכולה להתרחש בכל גיל. הפרעת השינה השכיחה מאופיינת בחרדה המלווה לרוב בבכי, צרחות, גניחות והשתנקות, ובגלל שהתופעה קורית בדרך כלל בין שלבי השינה 1 עד 4, יש קושי לשוב למודעות מלאה, ואם הילד מתעורר הוא יתקשה לחזור לשינה טובה ועמוקה. אם לא מעירים אותו הילד צפוי לחזור לשינה עמוקה מיד בסיום ההתקף.

הורים רבים חווים את ההפרעה אצל ילדיהם, זו חוויה מפחידה, מלחיצה ומבלבלת עבור ההורים לילדים קטנים, וברוב המקרים הביעותים מתרחשים אצל ילדים בטווח הגילים 5-3, אך ההפרעה יכולה להופיע גם אצל פעוטות מעל גיל שנה. במקרים רבים ביעותי לילה אצל ילדים מופיעים בשלבי השינה הראשונים, לרוב בתוך ארבע שעות מזמן ההירדמות. כאשר הילד חווה את ההפרעה הוא מתעורר בפתאומיות ובבהלה עמוקה, ובדרך כלל הוא יבכה, יצעק וידבר באופן לא ברור. יש ילדים המתעוררים מתוך הביעותים בלילה והם יוצאים מהמיטה ומסתובבים בחדרם או ברחבי הבית, ומאחר שהילד אינו מודע למעשיו התופעה מאוד מבלבלת את ההורים ומדאיגה אותם.

ברוב המקרים הילד שחווה את ההפרעה בלילה אינו זוכר דבר מהאירוע כאשר הוא מתעורר בבוקר, ולרוב הוא גם אינו זוכר את תוכנו של חלום הבלהות. כדאי לדעת כי ההתקף המאפיין את ההפרעה של ביעותי לילה אצל ילדים נמשך דקות ספורות, אך יש מקרים בהם הילד חווה את ההפרעה למשך 20 דקות או יותר.

 

Young female sleeping on bed in morning

 

באיזה שלב מתרחשים ביעותי לילה?

כאמור, ביעותי לילה מתרחשים בחלק הראשון של השינה בלילה, בעיקר בין שלבי שינה 1 – 4, אך לא בשנת רע"מ. כאשר הילד חווה את הביעות הוא מתעורר עם עיניים פקוחות לגמרי, והסברה היא שהוא רואה וחוזה מצבים מתעתעים או מזעזעים. זהו אירוע אינטנסיבי והילד יהיה חסר מנוחה, מבולבל, ובדרך כלל הוא גם יבכה ויצרח. כמו כן, הוא אינו מסוגל לשתף פעולה עם ההורים מאחר שהוא נמצא בשלב של שינה עמוקה. בבוקר למחרת הילד אינו זוכר מאומה מהאירוע שהוא חווה בלילה.

 

האם ביעותי לילה נפוצים יותר אצל ילדים?

בהחלט כן. ביעותי לילה היא הפרעת שינה שכיחה מאוד אצל ילדים קטנים בין גיל 3 לגיל 5, אך ההפרעה יכולה להופיע גם אצל פעוטות שגילם מעל שנה. כאשר הילד או הפעוט חווה ביעותי לילה בזמן השינה, הוא נראה מבולבל ונדמה שהוא נמצא במצוקה משמעותית, למרות שבפועל הוא לא באמת חווה מצוקה.

הפרעת השינה מתרחשת כאשר הילד חולם, לכן כאשר הוא חווה את התופעה השכיחה הוא בדרך כלל בוכה וצורח בחדרו, וכפי שציינו עיניו יהיו פקוחות והוא לא יתקשר עם הסובבים אותו, ולרוב גם לא יהיה מסוגל לזהות את הוריו. זו הסיבה מדוע ההפרעה מלחיצה מאוד את ההורים שאינם מודעים לשכיחות התופעה. קשה להעיר את הילד שחווה ביעותי לילה ולקבל ממנו תגובה, אך בסיום ההתקף שהוא עובר הילד חוזר לשינה אם לא מעירים אותו.

 

מה עשוי לגרום לביעותי לילה או להחמיר את התופעה?

לאחר שהבנו מה זה ביעותי לילה, חשוב לציין כי הגורמים להפרעת השינה השכיחה עדיין אינם ידועים במלואם. הרופאים והחוקרים סבורים כי התופעה אצל ילדים נובעת מגורמים סביבתיים ומגנטיקה, בעוד שאצל המבוגרים ככל הנראה ההפרעה נובעת בגלל אירועים טראומתיים מהעבר, חרדה, לחץ ומתח נפשי גבוה ועוד.

ככל הנראה, הגורמים המרכזיים לביעותי לילה הם:

גנטיקה משפחתית – החוקרים סבורים כי ההפרעה קשורה לגנטיקה, ואם ההורים סבלו מביעותי לילה כנראה שגם הילדים שלהם יחוו את התופעה.

איכות שינה ירודה – מחקרים שונים מצביעים על קשר בין איכות שינה ירודה, ובעיקר מחסור בשעות שינה, לבין ביעותי לילה. אם ילד או מבוגר סובל מההפרעה השכיחה מומלץ להקפיד על שינה טובה ולהימנע ממחסור בשעות שינה. אגב, ההתקף שכיח יותר כאשר ילדים או מבוגרים סובלים מחום גבוה וכאבים, לכן בהתאם לצורך כדאי להוריד חום ולהפחית את הכאבים באמצעות טיפול כזה או אחר, וכך ניתן לישון טוב יותר בלילה וללא ביעותים.

לחץ וחרדה – מצבי הדחקת לחץ ומצבי חרדה מגבירים את הסיכוי לחוות ביעותי לילה, החוקרים גילו קשר בין ההפרעה השכיחה לבין חרדות, לחץ, כעס עצמי וכאבים. לכן, כדאי לפנות לאנשי המקצוע כדי לעבור טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי, והפתרונות המוצעים על ידי אנשי המקצוע יכולים לעזור בצורה טובה, בין אם לילדים ובין אם למבוגרים.

 

איך מתמודדים עם ביעותי לילה?

חשוב להדגיש כי בזמן ההתקף הילד אינו ער ולרוב הוא אינו מסוגל לתקשר עם הסביבה, למרות שעיניו פקוחות והוא צועק, בוכה או אפילו מסתובב בחדרו או בכל הבית. לכן, אם ההורים רצים לחדרו של הילד החווה את התקף ביעותי הלילה בזמן השינה מומלץ להימנע מלנסות להעיר אותו, ואם הילד יתעורר כאשר הוריו מנסים להרגיע אותו ולהבין מה קרה לו, הילד עשוי לסבול מחרדה קיצונית ואז הוא יתקשה לחזור לשינה, ולמעשה הוא יפחד יותר. ברוב המקרים לאחר ההתקף שהילד חווה הוא יחזור לישון לבד, בדרך כלל לאחר מספר דקות, בבוקר למחרת הוא לא יזכור מאומה ממה שקרה בלילה.

אגב, אם ההורים מודעים לכך שהילד שלהם חווה מידי פעם את התקפי ביעותי הלילה, והם מזמינים בייביסיטר או מקבלים עזרה בלילה מהסבים והסבתות, חשוב לעדכן אותם מראש על ההפרעה השכיחה, להסביר מה קורה לילד בזמן ההתקף ולהורות להם כיצד לנהוג אם הילד חווה את ההפרעה כאשר הוריו לא לצדו.

ההתמודדות הנכונה ביותר עם ההפרעה השכיחה הינה:

נשימה עמוקה ורגיעה – במהלך האירוע והתקף ביעותי הלילה, הילד אינו מודע למה שקורה והוא עשוי להתקשות לזהות את הוריו או לשתף פעולה. לכן, הרופאים ממליצים להורים להישאר רגועים, לנשום עמוק ואפשר גם לחבק קלות את הילד, אך חשוב להעניק חיבוק עדין כדי שלא להעיר את הילד משנתו. לאחר מספר דקות של נשימה עמוקה ורגיעה, ההורים צריכים לבדוק האם הילד חזר לישון לבד ונרדם היטב וברוב המקרים האירוע חולף מעצמו ובבוקר למחרת הילד לא זוכר דבר.

נסו לא להלחיץ אחרים – אין טעם להילחץ ולבטח שלא להלחיץ אנשים אחרים אם הילד חווה את ההפרעה, למרות הדאגה מהאירוע.

ייעוץ עם גורם רפואי – אם הילד (או מבוגר) חווה את ביעותי הלילה בתדירות גבוהה והוא מסכן את עצמו, יש לפנות לייעוץ עם רופא מומחה.

 

מה ההבדל בין ביעות לילה לסיוט?

סיוטי לילה שונים מהפרעה השינה של ביעותי לילה, הסיוט מתרחש בשלב השינה העמוקה לכן זוכרים אותו בבוקר והילדים מתעוררים בבהלה מהסיוט כיון שזהו חלום מפחיד.

למידע נוסף ולהזמנת מכשור רפואי לסיוע נשימתי – צרו קשר עם המומחים של היי מדיקל!

למידע

אולי יעניין אותך גם

קפנוגרף_800x457

קפנוגרף

מה זה מכשיר קפנוגרף? מי משתמש במכשיר זה? האם המכשיר מיועד רק עבור חולי ריאות? איך המכשיר עובד? אילו מדידות אפשר לבצע באמצעות המכשיר ולאיזה

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button