אפניאה

אפניאה (דום נשימה בשינה) היא הפרעה נשימתית שכיחה המופיעה בשינה אצל 4%-2% מהגברים ואצל 2%-1% מהנשים בגיל הביניים. התסמונת מאופיינת בחסימה מחזורית של דרכי הנשימה העליונות במהלך השינה בלילה, ובהפסקה של זרימת האוויר בדרכי הנשימה עקב החסימה.

 

>>> להזמנת מכשיר סיפאפ לטיפול באפניאה

בעקבות חסימת מעבר האוויר מתפתח חוסר חמצן בדם ורמת דו תחמוצת הפחמן עולה, לכן יש יקיצה מחזורית בזמן השינה והפגיעה המשמעותית באיכות השינה גורמת במהלך היום לתופעות כמו עייפות מוגברת, ישנוניות, קשיי ריכוז, עצבנות, ירידה בחשק המיני ועוד. אנשים המאובחנים בתסמונת זו נמצאים בסיכון משמעותי למעורבות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה, הם חשופים לתחלואה קשה ולסכנת מוות מאחר והתסמונת קשורה להתפתחות של שבץ מוחי, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם.

מכשיר לטיפול באפניאה

מהם הגורמים העיקריים לאפניאה?

אפניאה יכולה להתפתח בגלל גורמים כמו השמנת יתר, גנטיקה ועוד. השמנת יתר מהווה את אחד מהגורמים העיקריים לתסמונת מאחר ושומן שוקע בקירות הלוע ויוצר לחץ חיצוני על רקמות השומן בצוואר. בנוסף, התסמונת יכולה להתפתח כתוצאה ממבנה הפה והלסת (גנטיקה) כמו בסיס לשון החוסם מעבר חופשי של דרכי האוויר העליונות, מבנה לא תקין של הלסת התחתונה ביחס ללסת העליונה, שקדים מוגדלים וחסימה של דרכי האוויר באף.
את חומרת התסמונת קובעים ע"פ מדד הסופר את מספר ההפסקות במהלך שעת שינה בודדת. יש 4 דרגות חומרה לפי החלוקה הבאה:

מצב נורמלי – עד 5 הפסקות נשימה לשעת שינה (הפסקת נשימה מלאה או חלקית).
חומרה קלה – 5 עד 14 הפסקות נשימה בשעת שינה.
חומרה בינונית – 15 עד 29 הפסקות נשימה בשעת שינה.
חומרה קשה – מעל 30 הפסקות נשימה בשעת שינה.

ההשפעה הפיזיולוגית של תסמונת דום נשימה בשינה

חשוב לאבחן את התסמונת כדי להתאים טיפול למטופל, את האבחון מבצעים במעבדת שינה, כיום יש אפשרות לעבור בדיקה ביתית. חשוב לציין כי לאפניאה של השפעה פיזיולוגית קשה מאחר והניסיון לנשום כנגד מעברי אווי חסומים גורם להיפוקסיה, להיפרקפניה, לתנודתיות בלחץ השלילי באזור החזה הפנימי ולשינויי לחץ בקיר הלב. עקב הניסיון לנשום כנגד נתיבי האוויר החסומים האדם מתעורר במהלך השינה, לכן הוא סובל משינה מקוטעת ומתחושת מצוקה עקב חסימת האוויר והקושי לנשום.
בנוסף, שינויי הלחץ בחזה ובקיר הלב גורמים להפעלה של המערכת הסימפתטית ולהפרעה בוויסות המטבולי, השינוי בלחצים מביא להרחבת הפרוזדור השמאלי, להפרעה בתפקודי הלב ובתפקוד האנדותל, לקרישיות יתר ולתהליך דלקתי מערכתי.
חשוב לציין כי אחד מהתסמינים המוכרים ביותר של אפניאה הוא נחירות, לכן בשלב האבחון נהוג לתשאל גם את בן/בת הזוג.

מהם הסיכונים הבריאותיים אם לא מטפלים בתסמונת?

אפניאה בשינה פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים של החולה, התסמונת חושפת את החולה לסיכונים משמעותיים כגון: אירוע מוחי, לחץ דם גבוה ומחלות לב וכלי דם. לכן, אין להקל ראש בנושא ויש לעבור אבחון ולקבל טיפול מתאים. אם לא מטפלים בתסמונת חשופים לסיכונים הבאים:

עלייה בלחץ דם

מחקרים רבים הוכיחו קשר ישיר בין אפניאה לבין יתר לחץ דם (יל"ד). על פי הסטטיסטיקה כ-50% מהחולים המאובחנים בתסמונת סובלים מיתר לחץ דם, ועל פי הנתונים הרפואיים כ-30% עד 40% מהחולים המאובחנים ביתר לחץ דם סובלים מאפניאה. המחקרים מצביעים על כך שחומרת התסמונת של דום הנשימה היא משמעותית יותר ככל ששיעור לחץ הדם הגבוה עולה.
הטיפול המומלץ במקרה זה הוא שינה בלילה עם מסכת CPAP, המחקרים מוכיחים כי טיפול בסיפאפ, ולא בעזרת חמצן, מוריד את לחץ הדם באופן מובהק, אך יש להתייחס לגורמים נוספים כמו משקל וגיל.
חשוב לדעת כי אירועים רבים של הפסקות נשימה בשינה בלילה קשורים גם לשינויים בזילוף הכלייתי וביצירה מוגברת של אנדותלין, בהפעלת אנגיוטנסין ובעלייה ברמת האלדוסטרון וברמת האינסולין. כאשר מערכת האנדותלין מופעלת עקב אפניאה נגרם כיווץ של כלי הדם ודיכוי של הקולטנים בעורקי התרדמה, לכן יש סיכון לפתופיזיולוגיה של יתר לחץ דם.

התפתחות מחלות לב

חוקרים גילו כי יש קשר ישיר בין אפניאה לבין מסת החדר השמאלי בלב. התסמונת משפיעה על התפקוד הסיסטולי והדיאסטולי של החדר השמאלי בלב ויש השפעה על גודל הפרוזדור. על פי המחקרים, הטיפול היעיל והנכון ביותר הוא טיפול במכשיר סיפאפ.
חולים המאובחנים באפניאה נמצאים בקבוצת סיכון להתפתחות מחלות לב שונות. ככל הידוע התסמונת קשורה לפתופיזיולוגיה של אי ספיקת לב, בעיקר אצל חולים הסובלים ממשקל עודף. כמו כן, אחת התופעות השכיחות בקרב חולי דום נשימה חסימתי בשינה היא הופעת פרפור פרוזדורים. הפרפור מופיע על רקע של לחץ שלילי בבית החזה במהלך הפסקות הנשימה בלילה, ועקב חסימת קנה הנשימה בשילוב לחץ שלילי, תקופת הרפרקטורית של הפרוזדור מתקצרת ונוצרים התנאים להופעת פרפור פרוזדורים.
בנוסף, התסמונת קשורה להפרעות קצב אחרות, לפעילות סימפתטית ודלקתית, ולסיכון להתקפי לב במהלך השינה בלילה. על פי מחקרים אחרונים בתחום זה עולה כי הסיכון לתמותה קרדיו וסקורלית אצל חולים בדום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך משמעותית לאחר טיפול במכשיר CPAP.

 

 

אירוע מוחי

אפניאה מהווה את אחד מגורמי הסיכון לשבץ מוחי. אירוע מוחי מופיע על רקע של חסימת כלי דם במוח, החסימה גורמת להפרעה באספקת הדם לחלקים שונים במוח ולתסמינים המוכרים של שבץ מוחי. יש גורמי סיכון המגבירים את הסיכוי לאירוע מוחי בקרב חולי אפניאהי כמו סוכרת, יתר לחץ דם, השמנת יתר ומחלות לב.
מחקרים שונים הוכיחו כי אנשים המאובחנים בדום נשימה חסימתי נמצאים בסיכון גבוה ומשמעותי לפתח שבץ מוחי, גם ללא קשר לגורמי סיכון אחרים.

מסיכת CPAP מדגם JOYCE
הפרעות שינה

חולים בתסמונת דום נשימה חסימתי סובלים מפגיעה משמעותית באיכות חייהם, לרבות איכות השינה שלהם. היקיצות המרובות והשינה הטרופה בלילה גורמת לנדודי שינה קשים, לחוסר ריכוז בשעות היום, לעייפות ולישנוניות מוגברת לאורך שעות היום, לנחירות חזקות המטרידות בדרך כלל גם את בן או בת הזוג ושאר בני המשפחה, לעצבנות ועוד.

עייפות, עצבנות וחוסר ריכוז

כפי שציינו, אפניאה משפיעה לרעה על איכות החיים והשינה, ועקב השינה הטרופה סובלים בשעות היום מתופעות כמו עצבנות ונטייה לכעס ולהתפרצויות זעם בגלל העייפות, ולקשיי ריכוז המשפיעים על תפקוד האדם, במיוחד בעת נהיגה, עבודה ולימודים.

ירידה בחשק המיני

אחד מהתסמינים המוכרים של אפניאה נשימתי בשינה הוא ירידה בליבידו, כלומר פגיעה בחשק המיני. ככל שחסימת האוויר ארוכה וחמורה יותר, גובר הסיכוי לירידה בחשק המיני מאחר והריאות שיש בהן פרפוזיה אינן מאווררות היטב, והעייפות והשינה הלא טובה גורמים לשינויים באישיות, לעייפות כרונית ולמצב רוח ירוד, וגם הנחירות בלילה אינן עושות חסד למערכת היחסים בין זוגות.

נחירות

נחירות רמות הן סימן מוכר לאפניאה, הנחירות נוצרות עקב חסימת מעבר האוויר וההפרעה החסימתית בדרכי האוויר העליונות. לעיתים די בהפחתת משקל או בשינוי תנוחת השינה כדי לפתור את הבעיה. הטיפול ב-CPAP מונע גם את הנחירות הרמות.

לסיכום, אפניאה גורמת לתחלואה גבוהה ופוגעת משמעותית באיכות החיים של המטופלים. התסמונת מהווה גורם סיכון למחלות קשות כמו שבץ, מחלות לב ויתר לחץ דם. חברת High Medical משווקת מכשור רפואי מתקדם ואיכותי המסייע למטולים הסובלים מדום נשימה. כאן באתר תוכלו לקרוא מידע ולהזמין מכשור רפואי המומלץ לסובלים מדום נשימה כמו מכשיר סיפאפ.

למידע

אולי יעניין אותך גם

מכשיר סיפאפ אוטומטי Prisma Smart

יתרונות הטיפול במכשיר סיפאפ

מכשיר סיפאפ (CPAP) נחשב ליעיל ולאפקטיבי ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה, המכשיר הפופולרי והמומלץ על ידי אנשי המקצוע בתחום הפרעות השינה הוכח מחקרית

Call Now Button